A long time ago… LEGO Star Wars

A long time ago… LEGO Star Wars

GameParty staat geheel in het teken van Star Wars. Uiteraard om de release van de nieuwe Battlefront te vieren, maar zo dichtbij de release van het volgende deel in dit ruimte epos willen we graag onze enthousiasme met jullie delen. We kijken terug naar enkele oude games die uit het universum van George Lucas gekomen zijn. Goede titels, verschrikkelijke games en alles wat daar tussen hangt. Gelukkig is iedereen het er over eens dat Lego Star Wars aan de kant van het goede staat..

Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken. Elke grote franchise lijkt te schreeuwen om een versie te krijgen die gebaseerd is op de LEGO-stenen. Marvel, DC Comics, Indiana Jones, Jurassic Park, Harry Potter en zelfs Pirates of the Caribbean hebben de transitie al doorstaan. Bekende verhalen die opnieuw verteld worden door plastic figuren, ronde nopjes en omgevingen waarin veel afgebroken kan worden, om uiteraard opnieuw opgebouwd te worden. Het is de normaalste zaak om een grote serie op deze manier terug te zien en miljoenen spelers genieten van de verschillende games. Maar toen het eerste spel verscheen keken gamers argwanend richting de titel. De drie nieuwste Star Wars films (episodes I, II en III), opgebouwd met het bekende speelgoed? Doe niet zo raar!


er zijn geen afbeeldingen gevonden

Toch wist LEGO Star Wars in 2005 op te vallen. Niet zozeer alleen door de bijzondere ontwerpkeuze, maar vooral door de humor die het spel in zich had zitten. De basis was te vinden in de ‘prequel trilogy’, maar ontwikkelaar Traveller’s Tales wist de bekende scenes een originele draai te geven. Weg met het serieuze verhaal, LEGO Star Wars wist humor te omarmen. Jedi’s die bananen uit hun zakken trokken in plaats van een lichtzwaard, Clones zaten met een plastic eend in bad en Anakin Skywalker struikelde wel eens over zijn lange Jedi gewaad. LEGO Star Wars nam Star Wars serieus door het niet serieus te nemen. Een hit was geboren.

LEGO Star Wars oogde als een spel dat voornamelijk voor kinderen gemaakt was. Echter, ook volwassenen konden hun ei er in kwijt. Wanneer je de films goed kende, snap je meer van de subtiele humor. Kende je de films niet, dan kreeg je het verhaal alsnog (in kleinere mate) mee; het was de kracht van de herkenbaarheid waar de ontwikkelaar hoge ogen mee gooide. Het serieuze universum van ‘ome George’ werd gemixt met de knuffelbaarheid van de LEGO-franchise. Het spel was makkelijk om op te pakken, maar een hele kluif om de volle honderd procent te voltooien. Elk level verborg geheimen, extra’s en te behalen doelen qua punten die je kon scoren. De combinatie van puzzels, actie en science fiction wist veel mensen aan te spreken en zorgde ervoor dat het spelen met twee spelers opnieuw leuk werd. Want zeg nu zelf; de LEGO-games speel je toch niet in je eentje?

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Wat LEGO Star Wars goed deed was het gevoel weergeven dat je ook had tijdens het kijken van The Phantom Menace, Attack of the Clones en Revenge of the Sith. Doordat alles op een LEGO-gebouwde engine draaide, werden scenes niet opnieuw gebruikt uit de films (zoals dat in andere games nogal eens het geval was) maar werd elk beeldje opnieuw gebouwd. Het werd een zeer inspirerende en leuke manier om iets bekends te ervaren. En vergeet niet, dit was nooit eerder gedaan! Elk object in het spel kon je daadwerkelijk thuis nabouwen wanneer je de goede LEGO-stenen in je bezit had.

Wat het plaatje compleet wist te maken was het geluid van het spel. De ontwikkelaar had toegang tot de originele soundtrack van John Williams. Wanneer jij met LEGO Obi-Wan tegen LEGO Darth Maul aan het vechten was, hoorde je Duel of the Fates uit je tv komen, tijdens de intieme scenes tussen Anakin en Padme was uiteraard Across the Stars te horen en Battle of the Heroes was prominent aanwezig tijdens het gevecht tussen Obi-Wan en Anakin. Het versterkte het gevoel nog meer dan dat het spel op zichzelf al wist te doen. Neem hierbij het gegeven dat alle geluidseffecten, van lichtzwaarden tot blasters, een op een hetzelfde klonken als in de films en je wist met je ogen dicht dat je met een echte Star Wars productie te maken had.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

LEGO Star Wars oogde als een echte Star Wars-titel, klonk als een echte Star Wars-titel en speelde gelukkig ook nog eens lekker weg. Er konden letterlijk vijftig uren in het spel gestoken worden zonder nog de honderd procent aan te tikken. Het spel werd een succes en kreeg drie vervolgen. LEGO Star Wars II: The Original Trilogy bracht de verhalen uit Episode IV: A New Hope, Episode V: The Empire Strikes Back en Episode VI: Return of the Jedi. LEGO Star Wars: The Complete Saga wist de beide games te combineren tot één waarin alle films van voor tot achter te spelen waren, met flink wat extra’s. Als laatste verscheen LEGO Star Wars III: The Clone Wars. Dit deel was geïnspireerd op de gelijknamige Clone Wars tv-serie. Hoewel dit spel minder leuk was, wist het nog steeds veel fans van jong tot oud te vermaken.

LEGO Star Wars bracht de eerste drie films uit de Saga op een vernieuwende wijze naar de gamers. Het wist de sfeer uit de films op een sterke manier over te brengen in combinatie met zeer flauwe maar geslaagde humor. Niet alleen was het een compleet nieuwe manier om Star Wars te ervaren, ook was het een startschot voor een hele nieuwe reeks videogames. Zonder LEGO Star Wars was er geen LEGO Jurassic Park, LEGO Marvel Super Heroes, LEGO Indiana Jones en LEGO Harry Potter geweest…

In samenwerking met DeathStar.nl

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.