Dat je Star Wars kunt mixen met zowat elk gamegenre, is weinig mensen meer onbekend. MMO’s, actiegames, racers en shooters, stuk voor stuk zijn ze voorzien van een Star Wars-tintje. In het verleden is ook de wereld van de strategische games aangedaan door de franchise van George Lucas. Hoewel dat niet altijd even goed ging (Force Commander), waren er positieve uitschieters.
Er was een tijd waarin Ensemble Studios een groots ontwikkelaar was, bekend van strategische titels en het keer op keer boeken van succes. Titels als Age of Empires, Age of Mythology en Halo Wars zeggen je vast wel iets. Voordat de studio in 2009 helaas de deuren moest sluiten, zijn er behoorlijk wat games uit voortgekomen. Star Wars: Galactic Battlegrounds (en haar uitbreiding Clone Campaigns) waren niet anders. Waar de achtergrond van de studio tot het moment van Galactic Battlegrounds vooral in de mythologische games lag, bleek in 2001 dat Star Wars ook eens sterke RTS kon krijgen vanuit deze studio.
er zijn geen afbeeldingen gevonden
Met zes verschillende rassen, gedetailleerde omgevingen die zo uit de films leken te komen, een grote tech tree, technologieën en strategiën wist Galactic Battlegrounds niet zomaar een Age of Empires met een Star Wars-skin te zijn. Natuurlijk waren er overeenkomsten. Zo leek het War Center gewoon op de Blacksmith en was hout vervangen door carbon als grondstof. Maar waar de oudere game vooral gevechten uit liet vechten met zwaarden, was het aan Star Wars om met lasers aan de slag te gaan. Tactieken werden hierdoor compleet anders omdat je vanaf een grotere afstand kon spelen. Verdedigde je je basis van binnenuit of zorgde je ervoor dat je grof geschut buiten de muren had staan? En ja, uiteraard was het mogelijk om een Jedi op het slagveld rond te laten lopen. Deze kon niet alleen zijn lichtzwaard gebruiken, maar ook The Force.
Hoewel sommige keuzes vanuit de ontwikkelaar misschien raar leken (je moest genoeg voedsel hebben om je basis uit te breiden met nieuwe units, zoals droids), wist de game een hele sterke Star Wars-ervaring te leveren. Elk gebouw, elke unit en elke omgeving komt uit je herinneringen aan de films. Let wel; het originele spel verscheen in een tijd waarin de ‘prequel trilogy’ nog maar bestond uit alleen The Phantom Menace, dus verwacht geen Mustafar en Kamino tegen te komen in het originele spel. Interessant was dat je niet zomaar het verhaal uit de verschillende films na kon spelen, maar dat de ontwikkelaar je een nieuwe kijk op bestaande gevechten gaf. Het vertelde het verhaal dat zich tijdens en na de films wist te ontvouwen. Zo kun je in een bepaalde missie met Darth Vader en wat Stormtroopers op Yavin gaan zoeken naar Rebels, terwijl je later leert hoe de vader van Chewbacca iets zoekt om met The Force in contact te komen.
er zijn geen afbeeldingen gevonden
Het was daardoor dan ook mogelijk om aan de goede of de slechte kant te spelen. Als The Trade Federation maakte je je een weg door Naboo, terwijl je met de Gungans hun pad juist probeerde te belemmeren. Gungans staan meer in contact met de natuur, terwijl alles bij The Empire uit fabrieken kwam rollen. Zo speelde elke factie anders en beleefde elke factie een eigen verhaal. Zelfs het verhaal van de Wookiees was interessant genoeg om doorheen te gaan. Het voelt machtig om Stormtroopers aan te sturen als Darth Vader. Dat deed het in 2001, dat doet het nu nog.
Elke factie werd uiteraard voorzien van eigen units en voertuigen. Hieruit bleek snel dat Galactic Battlegrounds op momenten goed in balans was. Een AT-AT van The Empire was niet het einde. Een Droideka was gewoon uit te schakelen. Toch had het spel wat problemen rondom de balans. Snowspeeders kregen de AT-AT’s wel heel makkelijk neer (touwtjes rondom de benen was niet altijd nodig) en het feit dat de Rebels ook buiten de sneeuw om op Tauntauns rijden heb ik altijd vreemd gevonden. Wat ook jammer was, was dat Galactic Battlegrounds vanaf de release er al een beetje oud uit zag. Hoewel de details veelal aanwezig waren, waren de graphics niet de beste.
er zijn geen afbeeldingen gevonden
Wanneer je het spel tot een einde had gebracht, was er nog de mogelijkheid om met zeven modi aan de slag te gaan. Van missies waarin verdedigen centraal stond tot een mode waarin het vermoorden van een bepaalde vijand je doel was, de game wist je bezig te houden. Het zorgde voor een lekker pakket, helemaal toen een jaar later de Clone Campaigns als uitbreiding verscheen, uiteraard inhakende op de avonturen uit de tweede Star Wars: Attack of the Clones. Twee facties werden toegevoegd aan de lijst van bestaande: The Confederacy of Independent Planets (CIS) en de Galactic Republic.
Star Wars Galactic Battlegrounds is nooit een doorslaand succes geweest. Maar dat was ook niet het doel van de game. Het was voor de spelers van Age of Empires, de tactische spelers die liever denken dan doen. En voor hen was het spel fantastisch. Doordacht, toffe units en leuke partijen om je bij aan te sluiten. En vraag jezelf eens af: wie wil er nu geen oorlog uitvechten met Jedi’s onder de knoppen?
In samenwerking met DeathStar.nl