George Lucas was net klaar met het maken van zijn nieuwe trilogie. Episode I, II en III brachten de voorgeschiedenis van de Star Wars-films die we al hadden. We zagen hoe de lieve Anakin Skywalker getraind werd tot Jedi, om later te vallen voor het kwaad en de duistere Darth Vader werd. In het geheim was Bioware bezig met haar eigen voorgeschiedenis op de films. Echter niet dertig jaar voor A New Hope, maar zo’n vierduizend. Dit is het tijdperk van The Old Republic.
Het feit dat Bioware haar RPG situeerde in deze tijd zorgde ervoor dat de ontwikkelaar complete vrijheid had met het te vertellen verhaal. Nergens zaten ze vast aan de conventies die al gesloten waren. Nergens moest men rekening houden met dat wat Luke Skywalker op dat moment deed. In 2003, toen Knights of the Old Republic verscheen, prezen gamers de ontwikkelaar hier dan ook massaal voor. In plaats van gevechten te spelen die we al zo vaak aan ons voorbij hadden zien komen, kregen we nieuwe omgevingen, nieuwe verhalen en nieuwe personages. Het verhaal, wat op zichzelf een prima film zou kunnen worden, vertelde je de gebeurtenissen rondom een soldaat van de Republic op het schip ‘The Endar Spire’. Het duurt niet lang voordat de Sith het schip aanvalt en het jouw taak is om van het schip af te komen. Levend en wel. Gestrand op de planeet Taris blijkt echter dat jouw grootste avontuur nog moet gaan beginnen.
er zijn geen afbeeldingen gevonden
Knights of the Old Republic (Kotor in de volksmond) laat zich spelen met het bekende dobbelsteensysteem dat al gebruikt wordt sinds de eerste Dungeons and Dragons. De turn-based actie speelt in op jouw krachten, de krachten van de tegenstander, en mixt dit met strategie en een uitdagende vibe. De actie is snel, waardoor je soms lijkt te vergeten dat je om beurten je move mag maken. Het trainen als een Jedi in de Jedi Academy en het creëren van je eigen lichtzwaard voelt nog steeds als één van de beste momenten in gaming.
De originele personages voelen snel als een familie tijdens het spelen. Een vrouwelijke Jedi vormt een sterke band met je, waardoor je alles op alles zet om haar te beschermen. Fans van de game zullen astromech HK-47 nooit meer vergeten. Hoewel deze vooral werd bedoeld om een grappige toon in het spel te brengen, bracht de moordlustige robot ook heel wat grauwe momenten met zich mee. Andere personages hadden elementen van personages die je misschien kent uit Star Wars. Nooit opvallend, altijd subtiel, maar waardoor je je meteen kon identificeren met degene met wie je sprak. Kotor was een fantastische ervaring voor de echte Star Wars-liefhebber, maar ook voor hen die een sterke RPG wilde spelen of een goed verhaal wilde beleven. De letterlijk duizenden lijnen dialoog ga je niet allemaal horen de eerste keer dat je het spel speelt. In je pad naar het worden van een Jedi kan het zomaar zijn dat jij je laat verleiden door de Dark Side, waardoor het spel een compleet andere wending neemt. In gesprekken maak je keuzes, die weer hun doorslag hebben op de complete ervaring. Speel je het spel als een Jedi voor het goede? Dan raad ik je graag aan nog eens met het spel te beginnen en voor de Dark Side te gaan.
De keuzes die je maakt hebben echt effect op de game. Wanneer je op Tattooine met een Tusken Raider spreekt en snel de verkeerde keuze maakt, is het zomaar mogelijk dat er een gevecht ontstaat waarna elke band met het volk verbroken gaat worden. Kies je anders, dan kan het zijn dat ze er voor je gaan zijn, twintig uur later in het spel. De keuzes die je maakt geven je punten voor de lichte of donkere kant van The Force, waardoor je in een overzicht precies ziet aan welke kant je staat. Kies je voor de Dark Side, dan is het niet onmogelijk om weer in het licht te stappen. Je gaat er wel hard voor moeten werken.
er zijn geen afbeeldingen gevonden
Interessant is dat Kotor je de mogelijkheid gaf om je team te besturen. Je gaat niet alleen op stap, maar hebt altijd een ‘crew’ om je heen, die je op je beurt weer opdrachten kunt geven. Volgen, aanvallen, het is aan jou. Wanneer je even klaar bent met het hoofdverhaal, is het mogelijk om je bezig te houden met minigames. Pazaak, het kaartenspel dat je kunt spelen, is stiekem erg verslavend. Turret Battles spreken voor zich en zal iedere liefhebber van Star Wars aanspreken. Het universum voelt hierdoor gevuld. Het is niet een achtergrond waarin jouw verhaal voltrekt, het is een galaxy die leeft. De vele planeten die je aandoet (of dat nu bekende plekken zijn zoals Kashyyk, of compleet nieuwe omgevingen), ademen steeds de bekende Star Wars-sfeer uit. Je zou haast denken dat George Lucas even bij Bioware langs is geweest om inspiratie op te doen voor zijn films. Gevechten worden steeds intenser naarmate je sterker wordt. Waar je eerst met een lullige beweging met een lichtzaard hakt, is het pas echt tof wanneer je sterke Force Powers gebruikt in combinatie met het zaard. Je voelt de Jedi (of Sith) in je opkomen wanneer je in de prachtige omgevingen mensen de keel dicht knijpt vanaf een afstand. Hoewel dit een groot pluspunt is in het spel, bracht dit ook een nadeel.
De combat is fantastisch wanneer je het lot naar je toe hebt weten te trekken, maar vroeg in de game is het een beetje saai. Schieten met een blaster is gewoon niet zo tof als het spelen met een lichtzwaard. Echter, dit is een klein smetje op een game die door velen beschouwd wordt als de beste Star Wars-game ooit. Sterker nog, velen beschouwen dit als één van de betere RPG’s ooit gemaakt. Kotor weet dan ook niet alleen sterke gameplay te combineren met een tof verhaal, het weet ook alles wat een Star Wars fan in een game zoekt te brengen. Fantasche lokaties, een diep verhaal, toffe personages en de keuze tussen de light en de dark side? Nu nog steeds, twaalf jaar na release, kunnen we je de game blind aanraden.
In samenwerking met DeathStar.nl