Ben je al bang? Nee? Dan wordt je het hopelijk snel want er staat je heel wat narigheid te wachten. Slijmerige Aliens met vlijmscherpe tanden, rottende zombies, geesten en demonen. Allemaal staan ze te trappelen om je de daver op het lijf te jagen wanneer je diep in de nacht met je hoofdtelefoon op en een controller in de klamme handen hun survival horror-games verkent. Horror is de jongste tijd aan een heuse revival bezig op de console en lijkt momenteel op de nieuwe systemen zelfs één van de populairste genres te worden. Naar wat valt er zoal uit te kijken voor de angsthazen onder ons? Laat ons de belangrijkste engerds even op een rijtje zetten.
Alien: Isolation
Na het debacle genaamd Colonial Marines is het een klein mirakel dat een nieuwe game in de Alien-franchise zo snel opnieuw haar opwachting maakt in een lijstje van geanticipeerde titels. Dat komt omdat in tegenstelling tot Gearbox ontwikkelaar van dienst Creative Assembly wel weet waar het om draait bij Alien, en dat is pure onversneden angst. Het uitgangspunt van Alien: Isolation is alvast geïnspireerd te noemen. Je speelt als Amanda, de dochter van Ellen Ripley, op een verlaten ruimteschip waar je enige gezelschap een aantal verminkte lijken en die gemene bitch van een alien zijn. Je hebt slechts één vijand in Isolation, maar wat voor één. Creative Assembly heeft loeihard haar best gedaan om de sfeer van die eerste film over te brengen en van de Xenomorph een intimiderend roofdier te maken. Je sluipt door een gang vol ledematen terwijl je zenuwachtig je tracking-monitor in het oog houd. Plots hoor je het geluid van krassende nagels in de ventilatieschacht boven je en realiseer je dat de Alien het monotone gebliep van je toestel hoort. Je enige kans is de vlammenwerper waarmee je het monster even kan afschrikken maar daarvoor moet je naar de andere kamer kunnen rennen. Niet verstijven van angst is de duidelijke boodschap in deze sfeervolle herkansing voor de Alien-franchise.
Alien: Isolation verschijnt op 7 oktober 2014. Een uitgebreide preview lees je hier.
The Evil Within
Shinji Mikami staat bekend als de grootvader van het survival horror-genre. Onder het motto van een oude hond leer je geen nieuwe trucjes meer weet je dus quasi exact wat je van de man mag verwachten: Een iets lager tempo, weinig kogels tot je beschikking en een toch wel wat gedateerde besturing. Het is de blauwdruk waar Resident Evil vele jaren geleden mee gebouwd werd en die weinig veranderd is anno 2014. Een reden om de game al bij voorbaat af te schrijven als achterhaald is dit echter niet. De naargeestige sfeer lijkt bijvoorbeeld goed te zitten met verlaten mansions, groezelige dorpjes en vervloekte geestesziekenhuizen om doorheen te dwalen. Tal van zombies en groteske monsters staan je tijdens het spelen naar het leven en liters bloed druipen van het scherm. Dit is een game die fans van gore troep zeker zal bevallen, dat is nu al zeker. Dat The Evil Within het brakke water niet opnieuw uitvind is nu al zeker, maar voor gamers die houden van Resident Evil en Silent Hill is dit een leuke nachtmerrie om het najaar mee door te komen.
The Evil Within verschijnt op 14 oktober 2015. Een uitgebreide preview lees je hier.
Dying Light
Nog maar eens een zombie-game van het team achter Dead Island. Geeuw. Dat Dying Light initieel wat op een doorslagje lijkt valt te begrijpen. Het is een first-person game waarin je met tal van wapens zombies op hun rotte muil klopt, en dat in een tropische stad waardoor je vrij kan bewegen. Klinkt als Dead Island, maar jongens en meisjes, dat is het hoegenaamd niet. De grote vernieuwing komt er in de toevoeging van free running in de gameplay. Denk even aan die coole actie uit Banlieu 13 of Mirror’s Edge, maar dan in een tropische Dead Island setting en je komt bij Dying Light terecht. Je moet vanuit safe zones er op uit trekken om opdrachten te vervullen en dat lukt je dankzij je skills op vlak van parkour best aardig, tot de avond valt. Een ander groot verschil dat deze Dying Light met zich meedraagt is dat zombies zodra het donker wordt zich volledig anders gaan gedragen. Hun ongeïnteresseerde houding maakt plaats voor roofdiergedrag en dan wordt het plots een ander spelletje. De zombies beginnen je agressief op te jagen en dat betekent dat je het op een vluchten moet zetten om te kunnen overleven. Het gebruik van valstrikken zoals autobommen en elektrische boobytraps kan het verschil betekenen tussen het diner van een horde ondoden worden of het bereiken van een veilige lichtbron. Techland lijkt met Dying Light een stevige dosis snelheid en spanning in het zombiegenre te gaan injecteren.
Dying Light verschijnt op 30 januari 2015.
Until Dawn
Deze game heeft al een ellenlange weg afgelegd sinds de aankondiging een stevige drie jaar geleden, maar zit nu stevig op koers om een markante exclusive voor PlayStation 4 te gaan worden. Wat mag je verwachten van deze game? Beeld je gameplay vergelijkbaar met die van Heavy Rain en Beyond two Souls in, maar dan in een setting die gretig leentjebuur speelt bij horrorfilms zoals I know what you did last Summer, Cabin in the woods, Hostel en meer van dat leuks. De game draait rond een groepje van acht tieners die in een waanzinnige nachtmerrie belanden wanneer blijkt dat ze in hun blokhut belaagd worden door een stelletje sadisten met clownmaskers. Klinkt erg cliché, maar dat hoort het ook te zijn. Iedereen kent wel dat gevoel wanneer je naar een enge slasherfilm kijkt, dat je wil roepen naar die domme trut dat ze niet in die kast moet kruipen. Nou, in Until Dawn maak jij dus de keuzes, voor alle acht de speelbare personages. Ambitieus klinkt het in elk geval al wel, met de belofte van verschillende verhaallijnen die vertakken naargelang je keuzes en diverse eindes. Dat het er dankzij de Killzone ShadowFall-engine ook nog eens om duimen en vingers bij af te likken uitziet zorgt ervoor dat dit wel eens één van de grote titels van najaar 2015 zou kunnen worden.
Until Dawn verschijnt mogelijk najaar 2015.
Silent Hills
Ook deze Silent Hills kan uiteraard niet ontbreken in dit lijstje. Er valt momenteel nauwelijks info over het spel te rapen en een datum valt er ook al niet op te kleven, maar fuck it, dit is Silent Hill. Ik ben waarschijnlijk de enige die de voorbij games vet vond ondanks al hun gebreken en daarom wil ik nu al zeggen dat ik deze hard wil, want de nieuwe wordt veel beter dan Downpour en Homecoming, toch? Uiteraard wordt die game beter, hoe kan het ook anders als je ziet wie er allemaal aan meewerkt. Hideo Kojima, mister Metal Gear zelf, werkt eraan mee, wat ervoor zorgt dat het nu al veilig is om te stellen dat de game op verhalend niveau naar een hoger trapje schuift. Kunnen we beginnen vrezen dat in Pyramidhead stiekem een schizofreen schuilt die in ellenlange monologen gaat vervallen? Die angst lijkt alvast ongegrond als je ziet dat ook de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro nauw betrokken is bij het project. Del Toro toonde in zijn vroegere werk al aan dat de man een meesterlijke flair heeft als het op onder je huid kruipende horror aankomt en zijn talent voor het ontwerpen van fascinerende monsters is ideaal voor een stad als Silent Hill. Komt daar tenslotte nog bij dat niemand minder dan Norman Reedus de protagonist zal vertolken in de game. Of een bekende acteur gestalte geven aan je hoofdpersonage de inlevingskracht ten goede komt, dat moet nog blijken, maar het toont duidelijk dat dit een grote Triple A titel met ambitie is. Het is lang geleden dat Silent Hill nog dit soort adelbrieven voor kon leggen en dat zorgt dat ik niet kan wachten om meer te zien van dit Silent Hills.
Silent Hills verschijnt mogelijk najaar 2015.
Resident Evil Revelations 2
Wat is een lijstje van groteske horror zonder Resident Evil? Uiteraard valt er in de nabije toekomst weer te genieten van de rottende zombies, gemuteerde freaks, rare camerastandpunten en gedateerde besturing waar deze reeks bekend voor staat. Meer dan ooit zelfs. Begin volgend jaar is er uiteraard de remake van Resident Evil 1 voor Xbox One en PlayStation 4. Dit is een HD-versie van die volledig herwerkte Resident Evil voor de Gamecube, een titel die nog steeds geboekstaafd staat als één van de beste traditionele survival horror-games ooit gemaakt. Ook Resident Evil Revelations 2 staat in de steigers voor een release in voorjaar 2015 en is een gloednieuwe titel, maar dan op een iets kleinere schaal dan bijvoorbeeld een Resident Evil 7 zou zijn. Volgen jullie nog? In het kort betekent het dat Revelations 2 geen 5 personages met diverse speelstijlen zal bevatten en vertakkende verhaallijnen en een speelduur van dertig uur. Revelations 2 wordt simpel en basic, volgens het alom gekende recept. Gelukkig maar. In Revelations 2 zal fanfavorietje Claire Redfield samen met nieuw personage Moira Burton zichzelf gekidnapt terugvinden in een creepy gevangenis op een verlaten eiland waar ze het aan de stok krijgen met een geheel nieuwe vijand. Hoe het beide dames vergaat zal je kunnen ontdekken in vier episodes. Inderdaad, dit wordt een episodische game waarbij wekelijks een hoofdstuk verschijnt dat je voor een vijfje zal kunnen downloaden. Later zal de game ook op een schijfje verschijnen aan een iets duurdere prijs, maar wel met extra toeters en bellen. Wat denken jullie van een kleinschaligere en goedkopere aanpak voor de Resident Evil-reeks? Na het spierballenvertoon van Resident Evil 5 en 6 zou dit wel eens een verfrissende nieuwe aanpak kunnen worden. Een heerlijke terugkeer naar de griezelige basis.
Resident Evil Revelations 2 verschijnt in het voorjaar van 2015.
Uiteraard is dit slechts een greep uit een aanbod van enge games die de komende maanden en jaren op ons afkomen. The Order: 1886, Bloodborne, Dead Island 2, Doom 4 zijn slechts enkele games die niet kunnen wachten om samen met de in deze feature besproken spellen iedereen slapeloze nachten te bezorgen. Het lijkt er sterk op dat enge games na jaren op de achtergrond terug in de spotlights staan op de nieuwe systemen en dat kan je slechts met een klein verschrikt gilletje aanmoedigen.