Niet langer hoeven we tot het einde van het jaar te wachten op de echte top titels. En waar het vroeger zo was dat er aan het begin van het jaar helemaal geen reet te spelen viel, is dat dit jaar wel anders. Een aantal grote namen zijn dit voorjaar al ten tonele verschenen. Wat te denken van een nieuwe Far Cry. Ook lanceerde Ubisoft een enorme nieuwe IP in de vorm van The Division. Deze twee games werden bij ons gereviewd door respectievelijk Harmen en Eefje. Zij gaven beide titels dan een 8. Dat is natuurlijk best een prima score. Maar dat is lang niet de hoogste score die we dit jaar op GameParty hebben gegeven. Er zijn namelijk een aantal andere titels die qua score de show stelen. Helaas krijgen deze titels in mijn ogen niet de aandacht die ze verdienen. Daarom nu nogmaals in de spotlight op GameParty: de outsiders van dit voorjaar!
Plants versus Zombies: Garden Warfare 2
Een shooter gebaseerd op een free-to-play titel? En dat die shooter dan ook nog eens gemaakt is door EA? Bij een aantal mensen zullen er nu wel alarmbellen gaan rinkelen, misschien ziet het er op het eerste oog uit als een snelle en makkelijke manier om geld te verdienen. Hoe fout kan een eerste indruk zijn. Ik waardeerde Plants versus Zombies: Garden Warfare 2 dan ook met een 8,5. Een cijfer waar ik nog steeds absoluut achter sta. Bovendien schuif ik Garden Warfare 2 nog steeds met grote regelmaat in mijn PlayStation 4.
Voor mij draait het in een shooter eigenlijk om de fun. Een potje Call of Duty op zijn tijd is leuk, maar ik ben er zeker niet goed in. Ik neem niet de tijd om alle wapens vrij te spelen en mijzelf een bepaalde set-up meester te maken. Geef mij dan maar eerder een titel als Star Wars Battlefront. Een shooter met niet bijzonder veel wapens, maar wel met prachtige graphics en veel fun. Als ik hier neer wordt geschoten, dan ben ik nog steeds deel van een epische veldslag. Zo’n zelfde gevoel heb ik met Garden Warfare 2. Als ik neergeschoten word, dan is dat niet eens zo heel erg. Ik word namelijk neergeschoten door een opgefokte maisplant. Of door een piraten-zombie. Tel daar bij op dat er toffe gevarieerde maps in de game zitten en de game fantastisch is om naar te kijken, en je hebt een van de tofste shooters van dit (voor)jaar te pakken!
DiRT Rally
Waar Garden Warfare 2 totale onzin is, is de volgende op de lijst compleet het tegenovergestelde. Mocht je ooit nog willen weten hoe het voelt om een rallyauto te besturen, dan moet je echt even DiRT Rally aanschaffen. Onze Harmen ging aan de slag met de game en was enorm positief. Hij gaf de game dan ook een 9! Maar als er een nieuwe Gran Turismo of Forza Motorsport verschijnt, wordt iedereen helemaal lyrisch en gaat er een enorme pr-machine draaien. Komt er een nieuwe Codemasters-titel uit, dan is dat helaas niet zo. Maar dat zou wel zo moeten zijn!
Sinds de mannen en vrouwen van Codemasters zich helemaal gefocust hebben op het maken van race-games, hebben ze al behoorlijk wat top-games uitgebracht. DiRT Rally is misschien wel het hoogtepunt van de afgelopen jaren. De game was eerst te krijgen op Steam en heeft vervolgens de overstap gemaakt naar de consoles. Harmen prees onder meer het realisme in de game en ook al is deze titel niet bepaald makkelijk, nooit wordt het echt oneerlijk. Daarvoor is de besturing simpelweg te nauwkeurig. Als je crasht, is het je eigen schuld. Lastig, maar oh zo belonend als je het eenmaal onder de knie hebt.
TrackMania Turbo
Far Cry Primal en The Division mochten dan wel een 8 scoren, de echte topper van Ubisoft is TrackMania Turbo! Ik gaf de game een 8,8. Ik ergerde me misschien aan de soms ietwat vervelende geluidseffecten, maar dat is echt een klein pietluttig dingetje. Maar mijn hemel, wat is TrackMania Turbo een partijtje verslavend zeg! Als ik niet Plants versus Zombies aan het spelen ben, dan ben ik eigenlijk wel bezig om een snellere tijd neer te zetten in deze nieuwe TrackMania. In DiRT Rally is het misschien zo dat seconden een verschil maken, maar in TrackMania Turbo helemaal.
Het concept is simpel. Probeer op een kort circuit een zo snel mogelijke tijd neer te zetten. Als een rondje maar slechts rond de 30 a 40 seconden duurt, komt het echt aan op honderden van seconden. Net heel even die bocht anders snijden en zo een paar tienden van een seconde winnen, kan het verschil maken tussen de 1e en de 40e plaats als je online bezig bent. Naast de 200 tracks die de makers van de game zelf in elkaar gesleuteld hebben, kun je ook zelf aan de slag met de track-editor. In principe is TrackMania Turbo dan ook eindeloos te spelen. Bovendien ligt de game voor slechts 40 euro in de winkel. Maar ook hier is helaas het geval dat de game een beetje ondersneeuwt onder de echt grote titels van dit voorjaar. En dat is – ook opnieuw – best wel jammer.
Naast de drie games die ik nu net heb genoemd, zijn er nog wel meer games die dit voorjaar eigenlijk wel wat meer aandacht hadden mogen hebben. Zo gaf Eefje indie-titel Firewatch een 8,7 en is daar ook nog de release van Legend of Zelda: Twilight Princess HD, die Max met een 8 beoordeelde, die redelijk geruisloos aan ons voorbij is gegaan. Dan mogen er wel titels als Hitman, Far Cry en The Division zijn verschenen dit voorjaar, de echte toppers zijn de ‘outsiders’. Deze titels verdienen in ieder geval in mijn ogen echt wel wat meer aandacht!