Tijdens de fanboywars op het schoolplein, al die jaren geleden, ging het er heftig aan toe. We hadden geen internet, we hadden alleen de vriendjes op school. Een duidelijke voorkeur richting de consoles die we thuis hadden staan verdeelde de groep. Niets is beter dan Nintendo! Sega doet alles net wat toffer! Mario is cool! Sonic is snel! Nu, jaren later, zijn beide bedrijven niet meer wat ze ooit waren.
Ja, Sega heeft vele jaren geleden de handdoek al in de ring gegooid. Na het floppen van de Dreamcast, een prachtige console die zijn tijd ver vooruit was, besloot de consolebouwer dat dit het laatste spelstation zou zijn die Sega ooit uit zou geven. Sega ging zich concentreren op games. In mij stierf een kleine fanboy, de fanboy die vroeger ‘Sega does what Nintendon’t’ stond te schreeuwen, nog voordat hij bestefte wat het eigenlijk betekende. Toch bleek het een goede zet, Sonic is nog steeds prominent aanwezig (al is het op de Nintendo-consoles) en qua uitgeven doet Sega het helemaal niet verkeerd.
Ik ben nooit de grootste liefhebber van Nintendo geweest. Ik waardeer de gigant voor wat het is en natuurlijk heb ik enkele consoles van het bedrijf in huis gehad. Toch, steeds wist het me niet te bekoren. Ja, ik kan enorm genieten van Super Smash Bros. en Mario Kart. Ook de platformavonturen van Mario en de diverse Pokémon-titels laten me niet koud. Toch was het nooit genoeg om steeds opnieuw een console te kopen. En helaas lijkt het er op dat steeds meer mensen dit gevoel bij zich dragen. Waar is Nintendo mee bezig? Langzaam maar zeker zie ik hoe het bedrijf steeds slechter gaat presteren, met hoeveel moeite de Wii U uit de winkel verkocht lijkt te worden en zelfs de grootste Nintendo-fans vrezen voor het ergste. Bestaat Nintendo over tien jaar nog zoals ze dat nu doen?
De Wii U is geen succes. Na het overdonderende succes van de Wii kunnen we de Wii U zelfs als flop bestempelen. Wanneer je nagaat dat er nu al meer Xbox One’s en PlayStation 4’s verkocht zijn (in twee maanden), dan van de Wii U sinds haar release in november 2012, kun je stellen dat de Japanners bij Nintendo niet makkelijk slapen. De winstverwachting werd drastisch naar beneden gehaald, en de vier miljoenste Wii U moet nog verkocht worden. Ja, we weten dat er toptitels aan zitten te komen in de vorm van Super Smash Bros., Donkey Kong, Mario Kart en een eventuele, nieuwe Zelda, maar is het genoeg om Nintendo weer op de rit te krijgen?
Electronic Arts heeft eerder al aangegeven liever niet voor de Wii U te ontwikkelen. De afzetmarkt was niet interessant om de extra kosten tegemoet te komen. Games als Battlefield, Fifa, Titanfall, Star Wars: Battlefront en Need for Speed zullen in de toekomst dus hun gezicht niet laten zien op de Nintendo-platformen. Daarnaast gingen afgelopen week de geruchten dat ook Ubisoft inziet dat er geen winst te halen is bij Nintendo. Er werd gesproken over het feit dat Watch_Dogs niet meer zou gaan verschijnen op de Wii U omdat titels zoals Assassin’s Creed IV: Black Flag, Splinter Cell en ZombiU amper verkochten. Zelfs Rayman Legends, de titel die op de Wii U superieur is aan al haar broertjes op andere platformen, weet maar geen plek te vinden bij het magere Wii U-publiek. Het gerucht bleek echter niet juist, maar we zien het zomaar gebeuren dat ook Watch_Dogs niet lekker gaat verkopen op het platform. Wat brengt dat voor de toekomst vanuit Ubisoft?
Er moet iets veranderen. Een drastische verandering is nodig. Nintendo stond ooit voor het bedrijf dat de uitdaging aan durfde te gaan, nieuwe ideeën omhelsde en innovatief probeerde te zijn. Iets wat goed te zien is bij de Wii, die console verkocht enorm goed. Helaas wist de console de die-hard gamer flink af te stoten, iets wat de Wii U goed zou moeten gaan maken. Nu Electronic Arts en Ubisoft hun handen van de console af lijken te trekken (en er dus twee enorme spelers wegvallen), ziet de toekomst voor het apparaat er alles behalve rooskleurig uit. Sterker nog, we durven zover te gaan dat de Wii U alleen interessant gaat worden wanneer je er alleen de echte Nintendo titels op gaat spelen. Maar als consolegamer wil je meer, toch?
Het is daarom ook niet raar dat gamers de Wii U laten liggen en toch kiezen voor de PlayStation 4 en de Xbox One. Grafisch zijn de apparaten sterker, de mogelijkheden zijn groter en het online-aspect is verreweg superieur aan de Nintendo. Nintendo heeft het een beetje verpest. Ontwikkelaars willen de console niet, gamers willen de console niet. Wat gaat er nu gebeuren? Waarom doet Nintendo er niets aan? De 3DS had eenzelfde lastige start, maar daar wist alles redelijk weer rechtgetrokken te worden.
Is een prijsverlaging misschien een goede stap? Honderd euro van de nieuwprijs af of een mooie pakket met Mario Kart voor tweehonderd euro? Klinkt ineens een stuk interessanter. Dat is een prijs die gamers sneller over de grens gaat laten stappen. En je kunt beter twee keer honderdvijftig euro verdienen dan één keer tweehonderdvijftig, niet waar? Het zorgt voor een grotere installed base, de console gaat sneller gekocht worden ‘voor erbij’, waardoor ontwikkelaars misschien ook weer terug gaan keren. Dan valt er wel geld te verdienen. Kan het zo makkelijk zijn? Waarom doet Nintendo het dan niet? Wat moet het bedrijf dan doen?
Ligt het aan de manier waarop Nintendo haar apparaten namen geeft? De Wii was een succes, maar haar opvolger, de Wii U, niet. Zeg nu zelf. Wanneer je weinig verstand hebt van games maar wel een Wii hebt staan (aangezien zelf je oma een Wii heeft gekocht), klinkt Wii U toch meer als een uitbreiding dan dat het een nieuwe console is? In de marketing zien we steeds die tablet naar voren komen, iets waardoor wij gamers goed zien dat het een nieuw apparaat is. Maar de niet-kenner snapt het misschien niet helemaal. Hetzelfde bij de handhelds. De DS kreeg een opvolger in de 3DS, een naam die wederom bizar veel lijkt op de voorloper. Wanneer later dan ook nog eens een 2DS verschijnt, snapt de mainstream gamer het helemaal niet meer. Een 2DS is nieuwer dan de 3DS, maar 3 is hoger dan 2. Wat kan ik er mee? Ook bij de games zien we eenzelfde trend. Leg de laatste Mario-titels naast elkaar en je ziet dat ze veelal hetzelfde heten. Wat is onderscheidend? Had de Wii U beter verkocht wanneer ‘ie door het leven was gegaan als bijvoorbeeld een Nintendo Revolution (wat ooit een werknaam voor een andere console was)?
Een prijsdaling kan een redding zijn, maar misschien is het ook uitstel van executie. We zijn enorm benieuwd wat Nintendo gaat doen om de schade te beperken. Gaat Mario toch eindelijk een avontuur krijgen op de smartphones? Komt Zelda naar de iPad? Of blijft Nintendo toch duidelijk teren op eigen hardware terwijl het daar alles behalve goed gaat? Het is een interessante ontwikkeling en we blijven de soap rondom het bedrijf graag volgen. We gunnen het Nintendo van harte om hier weer bovenop te komen. Er zal alleen echt iets moeten veranderen. Een wereld zonder nieuwe consoles van Sega en Nintendo zou mijn jonge ik helemaal kapot maken. Nee, Nintendo moet hier uit zien te komen. Een gezonde game industrie kan er behoorlijk van gaan baten..