Van gamebeursje tot E3, een geschiedenisles – deel 3

De E3 is dood.. leve de E3!

Van gamebeursje tot E3, een geschiedenisles – deel 3

De E3 staat weer op het punt om te beginnen. Een week vol met het meest toffe nieuws, de nieuwste games en de meest geweldige dagen voor gamers. De E3 is die ene week dat iedereen richting onze favoriete industrie kijkt. Gamen is even het belangrijkste wat er is. De gigantische beurs staat in het middelpunt van de aandacht. We nemen je mee naar de hoogtepunten van elke E3!

In 2006 hoopte iedereen dat Sony de daad bij het woord kon voegen. De PlayStation 3 was voor het eerst speelbaar, maar er heerste een gevoel van onvrede onder de eerste mensen die met de console aan de slag mochten gaan: de visie van Sony was nog niet geheel duidelijk. Gelukkig waren er ook sterke, nieuwe titels voor de console die wel hoge ogen gooiden: Assassin’s Creed, Heavenly Sword en Resistance: Fall of Man. Interessant is dat de PlayStation 2 de enige ‘current-gen’ console op de vloer was en stiekem nog steeds op toffe games kon rekenen. Denk aan God of War II en Guitar Hero II. Hoe ontevreden mensen uit de conferentie van Sony kwamen, zo boeiend was die van Nintendo. De Revolution werd onthuld als de Wii en hierbij Wii-exclusieve versies van Mario en Zelda: Twilight Princess. Iedereen wilde met de Wii aan de slag en de langste rijen tijdens deze E3 stonden dan ook bij Nintendo. Na een wachtrij van zo’n vier uur kon je aan de slag met titels als Super Mario Galaxy, Metroid Prime 3: Corruption, WarioWare: Smooth Moves, Zelda: Twilight Princess en Sonic Wild Fire. Daarnaast was er een trailer voor de nieuwe Super Smash Bros. Hierin werd Solid Snake getoond als speelbaar personage. Op hun beurt wist Microsoft hun evenement voor de E3 te gebruiken om twee gigantische onthullingen te doen. Grand Theft Auto IV zou naar de Xbox 360 komen en ook Halo 3 was een game waar de fans naar uit mochten gaan kijken. Verder waren er games zoals Mass Effect, Blue Dragon en Gears of War. Microsoft’s console was het meeste aanwezig op deze E3, vooral omdat veel third-party ontwikkelaars voor dit systeem kozen op hun vloer. Games die aan werden gekondigd waren Army of Two, Brothers in Arms: Hell’s Highway en een gloednieuwe Indiana Jones. PC-gamers konden aan de slag met Crysis, Command & Conquer 3, Battlefield 2142 en Enemy Territory: Quake Wars.

https://www.instagram.com/p/BUy2jBLh7lJ/?taken-by=gamepartynl

De E3 was in 2007 een twijfelachtige beurs. Tenminste, als we over een beurs mogen spreken. Het gerucht ging dat de E3 gestorven was en nooit meer terug zou komen. Gelukkig bleken de geruchten niet helemaal waar te zijn. Het evenement werd wel veel kleiner, intiemer en met veel minder deelnemers. En voor het eerst sinds 1997 werd de E3 niet gegeven in het Los Angeles Convention Center maar in de Barker Hanger in Santa Monica. Dit, inclusief de sessies in omliggende hotels, maakte duidelijk dat de E3 niet meer was wat het was. Natuurlijk waren er nog steeds aankondigingen maar het spektakel rondom de show was compleet weg. Nintendo nam de tijd om Super Mario Galaxy, Mario Kart Wii en Super Smash Bros. Brawl te tonen. Ook Wii Fit was een indrukwekkend stukje techniek waarbij een heus stuk hardware aan de Wii gekoppeld moest worden zodat jouw bewegingen gemeten konden worden; het Wii Balance Board bleek een gigantische hit te zijn. Microsoft en Sony waren duidelijk niet onder de indruk van de E3. En hoewel ze wat nieuwe dingen lieten zien, was het veel ingetogener ten opzichte van jaren daarvoor. Microsoft toonde Rock Band, Lost Odyssey, Mass Effect en Halo 3 en liet weten dat er DLC exclusiviteitsplannen waren voor GTA IV op de Xbox 360. Sony had Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, Killzone 2 en de reveal van Infamous. Daarnaast was er een klein spelletje aanwezig dat de creativiteit van gamers groots aan moest spreken: LittleBigPlanet. Ook was het dit jaar dat Sony hard op sociaal in ging zetten met PlayStation Home.

https://www.instagram.com/p/BU1TUlZh2fy/?taken-by=gamepartynl

Hoewel het klachten bleef regenen na de E3 van vorig jaar deed het de ESA (de organisatie achter de beurs) helemaal niets. De E3 van 2008 werd wederom klein gevierd, al was het dit keer wel weer in Los Angeles. Dit keer werd maar één hal gebruikt en de booths werden veel kleiner om ruimte te besparen. Het deed de sfeer weinig goed: dit was nog steeds niet de E3 waar we zo van hielden. Gelukkig werden er wel behoorlijk wat toffe games aangekondigd. Street Fighter IV, Dead Space, Resident Evil 5, Rock Band 2, Far Cry 2, Left 4 Dead, Mirror’s Edge en Braid, om er zo enkele te noemen. Met vijfduizend bezoekers ging de E3 van 2008 de boeken in als de minst bezochte beurs uit de E3-geschiedenis. De Wii nam duidelijk afstand tussen de strijd van Microsoft en Sony. Sony toonde Resistance 2, Killzone 2, inFamous en wist de saaie gedeeltes van de persconferentie (financieel aspect) op te leuken met een LittleBigPlanet demo. Op het einde van de presentatie werd een teaser gegeven voor God of War 3. Microsoft zette in op ‘the New Xbox Experience’, een compleet redesign van het menu van de Xbox 360. De schuivende ‘blades’ werden vervangen door een menu dat meer op Windows moest lijken en plezieriger was voor de ogen. Qua games brachten ze Gears of War 2, Fable II, Fallout 3 en Banjo-Kazooie: Nuts and Bolts op het podium. Het meest shockerende nieuws van Microsoft was echter dat Final Fantasy XIII op de Xbox 360 haar debuut zou maken; iets wat voorheen altijd bij Sony gebeurde. De presentatie van Nintendo op deze E3 is de boeken in gegaan als één van de slechtste uit de geschiedenis van de beurs. Wel hadden ze games als Grand Theft Auto: Chinatown Wars, Animal Crossing: City Folk en Wii Sports Resort. Het was echter Wii Music dat fans met schaamte naar de presentatie liet kijken.

https://www.instagram.com/p/BU3u0j_hRI1/?taken-by=gamepartynl

Gelukkig mocht de E3 in 2009 weer de E3 zijn. Weg waren de kleine hallen van vorige jaren. Weg waren de afspraken in kleine hotelkamers. Deze E3 bracht spektakel op een grote manier, zoals gamers verlangen van de beurs. The Los Angeles Convention Center werd tot de nok toe gevuld met nieuwe ontwikkelingen en games. Voor de grote consoleboeren stond de E3 voor bewegen. Nintendo liep natuurlijk vooraan met de Wiimote, maar het was hier dat ze de Wii Motion Plus onthulde, een betere techniek voor je Wii-remote om op een snellere, sterkere manier je bewegingen over te zetten naar je game. Dit werd getoond met Wii Sports Resort. Sony onthulde hun eigen Wii-remote in de vorm van de PlayStation Move in combinatie met een nieuwe versie van hun camera, de PlayStation Eye. Echter, het was Microsoft die revolutionair bezig was met Project Natal, een bewegingen en geluiden detecterende camera die ervoor ging zorgen dat je helemaal geen controller meer nodig had. Steven Spielberg verscheen zelfs op het podium om aan te geven dat hij spannende plannen had voor de techniek. Peter Molyneux’s demo Milo blies de pers weg. Een digitale jongen reageerde op bewegingen en reacties van de speler. Gelukkig was het meer dan bewegen dat de E3 nieuw leven in blies. De drie giganten bracht games mee zoals Metroid: Other M, New Super Mario Bros. Wii, Golden Sun DS, Metal Gear Solid Peace Walker, Left 4 Dead 2, Uncharted 2: Among Thieves, Heavy Rain, MAG, Crackdown 2, Mario and Luigi: Bowser’s Inside Story, Alan Wake, Scribblenauts, ModNation Racers en The Last Guardian (ghe…). De E3 was weer helemaal terug. Qua third party waren het vooral Modern Warfare 2, Assassin’s Creed II, The Beatles: Rock Band, Metal Gear Solid Rising, Mass Effect 2, Bayonetta, Homefront en Splinter Cell: Conviction die indruk wisten te maken. Als laatste liet Sony weten dat de PSP Go, een compleet nieuwe PSP, zich totaal ging richten op digitale distributie van games. Het werd een flop.

https://www.instagram.com/p/BU38fVbBEiU/?taken-by=gamepartynl

Project Natal werd tijdens de E3 van 2010 de Kinect; het spelen met je lichaam en vooral zonder controller was een feit. Met titels als Dance Central, Kinectimals, Your Shape: Fitness Evolved en Kinect Star Wars zette de gigant vol in op het stukje hardware. Het was niet de enige hardware wat Microsoft liet zien, want dit was ook het jaar van de Xbox Slim: een snellere, kleinere versie van de Xbox 360. Maar toch ging het fout: Microsoft sloeg de plank mis door de conferentie te laten draaien om entertainment in plaats van games. Natuurlijk, Call of Duty: Black Ops, Halo: Reach, Fable III en Gears of War 3 lieten menig hartje harder kloppen, maar er werd te veel aandacht opgeëist door de Kinect, het menu van de Xbox en ESPN. Nintendo was indrukwekkender met de onthulling van de 3DS, een handheld met 3D-games waarbij je geen bril op hoefde te zetten. Het mooie is dat dit niet het hoogtepunt was van Nintendo. Want met een line-up met games als The Legend of Zelda: Skyward Sword, Mario Sports Mix, Wii Party, Golden Sun: Dark Dawn, GoldenEye, Kirby’s Epic Yarn, Donkey Kong Country Returns, Kid Icarus: Uprising, Nintendogs + Cats, Epic Mickey, Metroid: Other M, Just Dance 2 en Dragon Quest IX was er voor iedereen wel wat te vinden. Bij Sony werd Twisted Metal getoond, waarna Portal 2 snel volgde. Daarna was het de beurt aan InFamous 2, Invizimals en God of War: Ghosts of Sparta, LittleBigPlanet 2 en PlayStation Plus, het antwoord op Xbox Live.

https://www.instagram.com/p/BU6SJOYBid4/?taken-by=gamepartynl

Van gigantische beurs, tot grote flop. De E3 had zijn hoogte, alsook dieptepunten. En naarmate we meer in de recentere E3’s gaan komen, weten we wat dat met zich mee heeft gebracht. De beurs werd groter, de persconferenties belangrijker. Toch werden daar nog vreemde fouten gemaakt. Zoals Nintendo dat deed, in 2011…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.