In 1977 verscheen ‘Star Wars’ in de bioscopen; van ‘A New Hope’ was nog helemaal geen sprake en hoewel er weinig van werd verwacht, gaat de film de boeken in als de eerste blockbuster ooit. De film wist vele miljoenen op te halen en groeide uit tot misschien wel de meest populaire franchise die onze planeet ooit gekend heeft. Nu, bijna veertig jaar later, is Star Wars nog steeds een term die we alsmaar tegen blijven komen. Maar, waarom?
In 1977 wist filmmaker George Lucas vriend en vijand te verbazen met Star Wars. Elke verwachting rondom de film werd overtroffen. Want wist je dat er bijna geen animo was vanuit de filmstudio’s om dit project tot leven te brengen? Het heeft Lucas en de zijne veel moeite gekost om uiteindelijk toch een deal te sluiten zodat de film tot stand kon worden gebracht. Het projectje zou een leuke film voor tussendoor worden, maar bleek al snel meer te zijn. Nu we de release van de zevende film naderen en Star Wars Battlefront deze maand een feit is, is het zaak om te kijken waarom nu juist deze serie nog steeds zo sterk in haar schoenen staat. Na veertig jaar ‘weten we het wel’, toch?
er zijn geen afbeeldingen gevonden
Nu moet ik meteen bekennen dat ik een enorme fan ben van de franchise. Al sinds mijn jonge jaren, toen mijn ouders mij voor het eerst kennis lieten maken met ‘A New Hope’, heeft de serie een grote impact op mij gehad. Die impact is nooit meer verdwenen. Ik heb de films letterlijk honderden keren bekeken (op VHS, DVD, Blu-ray en iTunes.. ik voel me oud) en hoewel The Empire Strikes Back uiteraard de beste van de zes is, staat de complete eerste trilogy in mijn top tien films aller tijden. Toch mocht ik hierdoor niet zomaar een makkelijke conclusie trekken. Daar heb jij niets aan en daar heb ik niets aan. Daarom heb ik nauwlettend en bestuderend dit artikel benaderd. Na flink wat onderzoek blijkt toch dat mijn originele gevoel waar is; Star Wars is nog steeds enorm relevant, ook al is de serie bijna veertig jaar oud.
Maar wat maakt het dan zo relevant? Natuurlijk kunnen we kijken naar wat Star Wars ons weet te brengen, zoals de prachtige en actievolle scenes in de ruimte. De toffe ruimteschepen en leuke personages. Maar Star Wars is meer dan dat wat je meteen kunt zien. Het is de reis van een held. George Lucas was voordat hij met Star Wars begon een student van Joseph Campbell, een man die het boek ‘The Hero With a Thousand Faces’ heeft geschreven. Hierin beschrijft Campbell dat alle grote mythes, ongeacht waar ze vandaan komen, in de basis hetzelfde zijn en daardoor universeel. Hierdoor zou iedereen zich moeten kunnen identificeren met de mythe. Star Wars volgt deze mythes dan ook trouw, gecombineerd met science fiction en een vleugje fantasy. Lucas liet Campbell dan ook steeds feedback geven over het verhaal, de details en de onderliggende toon. Star Wars was meer dan explosies en lichtgevende zwaarden. Star Wars was een mythe in een vernieuwend jasje. Iedereen is gek op het verhaal van een held en door Luke Skywalker kon iedereen in de schoenen van een jonge jongen stappen, om die held te worden tijdens een groots avontuur.
Niet alleen neemt Star Wars deze mythes met zich mee, maar ook is Star Wars sindsdien groter geworden dan Star Wars. Het is meer dan de films alleen. Door de jaren heen is het ‘Expanded Universe’ alleen maar groter en groter geworden door de vele boeken die nieuwe verhalen vertelden, games die nieuwe conflicten lieten zien en series op tv die verhalen verder uit konden diepen. Hoewel sinds de overname door Disney veel van deze Expanded Universe aan de kant kan worden geschoven (voor de nieuwe films begint de studio met een schone lei), is het niet te ontkennen dat Star Wars-liefhebbers zich nooit hebben hoeven vervelen. Er was altijd wel weer wat nieuws te vinden, nieuwe avonturen om aan te gaan en nieuwe personages om te ontmoeten. Daarnaast is de merchandise rondom de serie enorm; die is bijna groter dan het merk zelf. Denk aan een object dat in de winkel ligt en je kunt er haast vanuit gaan dat er een Star Wars-versie van is verschenen.
er zijn geen afbeeldingen gevonden
Is Star Wars relevant? Ja. De merchandising, de mythes en het enorme universum eromheen zijn niet meer uit onze cultuur weg te denken. Het is dan ook niet zomaar dat Disney de volledige rechten op het merk over heeft genomen voor een flinke som geld. Maar het belangrijkste is toch wel dat Star Wars voor veel mensen meer kan betekenen dan de zoveelste filmserie. Star Wars weet mensen te verbinden. Of het nu op beurzen is, online op fora, middels de diverse podcasts, tv-series of releases in de bioscoop en op je console; Star Wars is voor velen een bindende factie. Elke dag leren nieuwe mensen het merk kennen, elke dag worden nieuwe mensen verliefd. En natuurlijk is Star Wars niet perfect (ik kijk even richting de prequel trilogie), maar het is iets waar we ons enorm in kunnen identificeren.
Het bracht een universele taal met zich mee. Iedereen weet wat jij probeert te zeggen wanneer de woorden ‘May the Force be with you’ uit je mond komen. Iedereen snapt wat ‘I am your father’ voor emotionele laag met zich mee wist te brengen. Iedereen kent de personages, de verhalen. Of de mensen nu fan zijn of niet. Het is een culturele ondertoon die Star Wars met zich mee mag dragen. Het is een film die in de harten van velen is gesloten. Het is iets wat belangrijk voor velen is. Iets wat een onderdeel van het leven is geworden. Star Wars is als The Force. “It surrounds us and penetrates us. It binds the Galaxy together.” Relevanter dan dat wordt het niet.
In samenwerking met DeathStar.nl