De E3, een beurs die elke gamer naar het hart staat. Een evenement waarbij de grootste aankondigingen worden gedaan, waar we voor het eerst nieuwe hardware zien en waar bijzonder veel nieuws haar oorsprong mag vinden. Dat is de E3, al vele jaren lang. Hoewel ik ook sta te springen om de beurs dit jaar te verwelkomen, vraag ik me steeds vaker af of de E3 nog wel relevant is.
Begrijp me niet verkeerd. Natuurlijk is de E3 nog hét moment in het jaar waar de grote mannen hun plannen tonen en wij, de gamers, weten waar we naar uit kunnen kijken en welke titels we later dat jaar gaan spelen. Het is de week waarin hypes starten, waarin de ogen van de pers (ook buiten de gamejournalistiek om) gericht zijn op het hart van de industrie en waarin we zien dat onze favoriete hobby steeds groter blijft worden. De E3 weet de niet-gamer te betrekken in haar glorie.
Maar, is de E3 nog wel relevant? Hebben we de E3 nog wel nodig? Tijdens de eerste E3, een beurs waar de PlayStation voor het eerst getoond werd en deze het op moest nemen tegen de Sega Saturn en de Nintendo Ultra 64, bestond het internet nog niet zoals we dat nu kennen. We wisten niet tijdens de E3 dat Nintendo daar hun nieuwste techniek had getoond, de Virtual Boy. Dat lazen we enkele weken later in tijdschriften. Game magazines zonden een redacteur naar deze nieuwe beurs om te kijken of er daadwerkelijk iets nieuwswaardigs gebeurde. De artikelen verschenen dan in de eerstvolgende uitgave, of die daarna. We kregen het nieuws later. Dat was niet erg, we wisten niet beter.
Die eerste beurs is inmiddels negentien jaar geleden. In 1995 opende de Electronic Entertainment Expo voor het eerst haar deuren. De Neo Geo CD werd aangekondigd en aanwezige journalisten zagen de eerste beelden van Battle Arena Thoshinden, Ridge Racer en Virtua Fighter. Nu, haast twintig jaar later, zien we de beelden tegelijk met de journalisten die daadwerkelijk naar Los Angeles zijn gevlogen. Door het internet en de snelle verbindingen brengen bedrijven als Microsoft, Sony en Electronic Arts je een heuse livestream die je vanuit huis kunt bekijken. Kost je niets, je weet alles net zo snel als de mensen die daar zitten en proeft de sfeer. En natuurlijk, het nieuws komt in overvloed. Tenminste, zo zouden we het willen.
De vraag die ik mezelf stelde, of de E3 nog wel net zo relevant is als enkele jaren geleden, komt namelijk voort uit het feit dat de kraan de laatste week flink open heeft gestaan bij diverse ontwikkelaars. Overal ‘lekken’ de titels die we eigenlijk pas tijdens de E3 zouden gaan zien. Battlefield Hardline is hier een perfect voorbeeld van. Door een fout is het nieuws rondom de game, inclusief de eerste beelden, op het internet verschenen. Electronic Arts heeft er alles aan gedaan om video’s van YouTube te halen, maar het kwaad was al gedaan. Wat een knaller had kunnen worden tijdens hun persconferentie brengt nu een ‘been there, done that’ gevoel met zich mee. En Electronic Arts is niet de enige.
er zijn geen afbeeldingen gevonden
Far Cry 4, Lego Batman 3: Beyond Gotham, Halo 5: Guardians, Skylanders: Trap Team, NHL 15, Anno: Build an Empire, Killing Floor 2, Forza Horizon 2, Mortal Kombat X, Homefront: The Revolution. Allen titels die in de laatste veertig dagen voor de E3 aangekondigd zijn. Ja, voor sommige van deze titels moeten we tot de E3 wachten om de eerste beelden te zien, maar we weten nu al dat de game gaat komen. Far Cry 4 had een grote klapper kunnen zijn voor Ubisoft, een titel die trending zou worden op Twitter tijdens de E3. En tijdens zo’n moment een game zo goed in de markt leggen is miljoenen waard. Via het internet is het tegenwoordig makkelijk om een spel aan te kondigen. Een mail naar de pers sturen en je game heeft binnen dertig minuten een grote schare fans achter zich staan. Details rondom de genoemde games druppelen ook binnen, uit bevestigde en onbevestigde bronnen. En wanneer er geen aankondigingen zijn, vinden we geruchten die vaker dan eens lijken te kloppen.
Is het nog nodig om een miljarden-evenement op te zetten om dit nieuws de wereld in te sturen? Is een persconferentie van Activision nog net zo interessant wanneer je voordat deze begint al vijftig procent van de nieuwe aankondigingen weet? De verrassingen zijn weg. Natuurlijk zijn er nog steeds games die niemand aan zag komen, maar is dat het nog waard om een beurs voor op te zetten. Heeft de E3 zijn beste tijd gehad?
Nu wil ik niet deprimerend gaan klinken en de E3 in zijn geheel af gaan schaffen. Totaal niet, ik geniet van de weken voor de beurs, kijk trouw elke persconferentie en ben tijdens de beurs constant in vrolijke sferen. Ik hou van de E3 en waar deze beurs voor staat. Gaming is serieus geworden in de laatste negentien jaren, een markt die niet meer weggedacht kan worden uit de hedendaagse economie. Maar verrassend is de beurs vaak niet meer. Daar hebben we het internet voor te danken. En dat is jammer…