Het gevecht stond op haar hoogtepunt, maar was nog niet voorbij. Het avontuur van Master Chief zou verdergaan. Echter, niet meer op de Xbox. Het zou op de volgende generatie zijn dat het verhaal tot een einde werd gebracht.
Nadat de Master Chief aan het einde van Halo 2 te kennen gaf dat hij het gevecht zou gaan stoppen, was het lang stil. Halo: Combat Evolved was nooit bedoeld om een vervolg te krijgen, bij Halo 2 was het compleet anders. Bungie gaf de game een enorm open einde dat fans niet alleen wist te frustreren, maar ook vol adrenaline achterliet. Dat Halo 3 een grootse game zou gaan worden stond vast. Toch moesten we wachten op de nieuwe Xbox 360. Velen hadden de hoop dat ook deze console van Microsoft tegelijk uit zou komen met een nieuwe Halo game. Helaas bleek de Master Chief afwezig te zijn en zou dat zo ook nog even blijven. In december 2005 kochten gamers massaal Microsoft’s nieuwe Xbox, maar het duurde nog tot de E3 van 2006 voor Bungie haar volgende deel in de Halo-serie voor het eerst liet zien. De teaser-trailer waarin Master Chief langzaam richting de gamer loopt terwijl Cortana ons enkele dubieuze zinnen toespeelt, toonde dat Bungie met Halo 3 echt helemaal los zou gaan. Een grafische update, een enorme schaal en ook op het gebied van muziek was flink ingezet.
Omdat de game nog verre van ons af was, besloot Microsoft wederom een flinke hype op te zetten. Wie herinnert zich de live-action video’s niet? Neil Blomkamp gaf ons drie korte films waarin de strijd tussen de UNSC, de mensheid, en de Covenant realistisch in beeld werd gebracht. Banshees vlogen over het slagveld, Brutes slachtten mensen af en in de verte stort Sierra 117 neer. Deze filmpjes hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat Blompkamp zijn District 9 heeft kunnen maken. Indrukwekkend was ook de maquette die WETA (de mannen achter de Lord of the Rings-films) wist te maken waarop een stilstaand beeld van een allesvernietigende oorlog zichtbaar was. De muziek van Chopin gaf het allemaal een dramatische insteek. Net zoals de video’s waarin veteranen uit de oorlog tussen mens en alien aan het woord kwamen. Microsoft zette hoog in met Halo 3 en Bungie kreeg de zware taak de ultieme Xbox-game af te leveren. Het zou pas in september 2007 zijn dat Halo 3 los werd gelaten op de wereld, een game die uiteindelijk meer dan 8 miljoen keer is verkocht.
This is the way the world ends. Woorden gesproken door Cortana die menig gamer uit deed kijken naar de singleplayer van Halo 3. Anders dan in Halo 2 was het feit dat deze campagne nu via het Live netwerk gespeeld kon worden met vier spelers tegelijk. Eén speler speelde als de Chief, anderen hadden de rol van de Arbiter en zijn volgelingen. Halo 3 leek de Xbox 360 te omarmen als zijn beste vriend en maakte flink gebruik van de nieuwe technologie. Grafisch oogde de game stukken beter dan zijn voorganger en het geluid was compleet in 5.1 surround te beluisteren. Ook op het gebied van content was er geen Halo-game die zo gevuld was als dit derde deel. Bungie wist de gameplay flink aan te passen maar toch trouw te blijven aan wat Halo nu precies was. Spelers kregen de beschikking over wapens die je met twee handen moest bedienen, zoals de enorme hamer van de Brutes. Of wat te denken van de turrets die dit keer losgetrokken konden worden van hun statief en zo meegenomen konden worden naar de actie. Een grotere impact was de toevoeging van de equipment die je her en der op kon pikken. Denk aan een bubbleshield, een health regenerator of een plasmaschild dat je met een druk op een knop neer kon zetten.
Bungie wist ook de AI van de vijanden flink te verscherpen in dit derde (en laatste) deel in de Halo-trilogie. Brutes waren slimmer dan voorheen en kwamen niet domweg op je aflopen, maar zochten dekking, sprongen opzij voor granaten en probeerden je zelfs te flanken. Wanneer er meerdere typen Brutes (soldaten, leiders) in eenzelfde gevecht aanwezig waren, zag je zelfs dat er een onderlinge afspraak was qua tactieken. De soldaat weet de speler bezig te houden terwijl de Brute met een jetpack over hem heen vliegt om hem van achteren te bestoken met vuur. Ook de Flood keerde terug in een dodelijkere vorm dan ooit tevoren.
Naast de epische singleplayer die een einde bracht aan het verhaal, voorzag Bungie de multiplayer van Forge, een map editor waarin je tijdens het spelen veranderingen aan kon brengen aan de opzet van het level om je heen. Een turret hier, een wapen daar, een obstakel zo. Daarnaast wist Bungie een slimme manier van het delen van gameplay-momenten in te bouwen. Recente games konden in de theatermode opnieuw bekeken worden vanuit alle hoeken. Beelden konden langzaam afgespeeld worden, stilgezet of zelfs achterstevoren afgedraaid worden. Het gaf spelers de kans hun eigen Halo video’s in elkaar te zetten en screenshots te maken van momenten die ze nooit meer zouden vergeten. Nu heb je bewijs dat je die groep van vier Spartans in je eentje om wist te brengen! Belangrijkste onderdeel van de game was echter opnieuw de multiplayer. Deze mode bracht alles uit Halo 2 beter, mooier en flink wat intenser in beeld. Er zijn vandaag de dag nog steeds mensen online te vinden in deze game. Dat wil wat zeggen.
er zijn geen afbeeldingen gevonden
Na de release van Halo 3 heeft Bungie de spelers nog uitbreidingen gegeven voor de multiplayer in de vorm van diverse mappacks. De multiplayer (offline en online) voelde vertrouwd maar was niet zomaar meer van hetzelfde. Bungie had er alles aan gedaan om de game perfect in balans te krijgen en te houden. Met de vele speelstanden was elk potje anders en was geen gevecht hetzelfde. Volgens filmproducenten uit Hollywood was de multiplayer van Halo 3 de reden dat in de laatste maanden van 2007 de bioscopen in Amerika massaal leeg waren. Iedereen zat thuis te Halo-en.
Halo 3 betekende voor Bungie meer dan menig gamer toen gedacht had. Het was dé game waardoor Bungie zich weer los kon krijgen van Microsoft en als eigen bedrijf verder kon gaan. Op 5 oktober 2007 wist Bungie het nieuws wereldkundig te maken dat ze niet langer een studio van Microsoft waren, maar onder de naam Bungie LLC een eigen, onafhankelijke studio waren geworden. De rechten van Halo zijn wel bij Microsoft gebleven en beide partijen gaven aan nog steeds door te willen gaan met deze franchise, zelfs nu het gevecht gestopt was. Bungie ging haar eigen weg en Halo kwam in de handen van een ander bedrijf te liggen, een bedrijf dat de serie terug bracht naar haar originele roots…