De geschiedenis van Xbox: deel 1

De geschiedenis van Xbox: deel 1

Eindelijk! We hebben er even op moeten wachten, maar deze week gaat de Xbox One dan toch echt in ons land verschijnen. Hoewel de rest van de wereld haast een voorsprong van een jaar heeft, is het nu aan ons om eindelijk de volgende generatie Xbox te mogen aanschouwen. Voordat we beginnen met de toekomst van deze console, kijken we nog even terug op de geschiedenis.

Het was in 1998 dat een team binnen Microsoft het idee kreeg om een eigen console te creëren. Het idee werd gepitcht aan Bill Gates, de grote man achter Microsoft, en kreeg groen licht. Microsoft zou een compleet nieuwe markt gaan betreden met de DirectX Box. Het idee achter de console was om het systeem op te zetten als een PC maar de flexibiliteit van een console te bieden. Daarnaast zou de DirectX Box lopen op Windows 2000 waardoor het makkelijk was voor ontwikkelaars om software voor het apparaat te ontwikkelen. Het systeem zou ook flink krachtig worden, twee keer zoveel kracht als de PlayStation 2 moest aan boord zijn. De naam werd later veranderd naar Xbox, een naam waar het marketingteam van Microsoft niet achter stond. Het zou niets betekenen, het zou geen voeten in de aarde krijgen. Echter bleek het een gouden zet te zijn. Zeg nu zelf, het bekt beter dan DirectX Box, toch?

Twee jaar later werd de Xbox getoond aan het publiek. Tijdens de Game Developers Conference van 2000 was het Bill Gates zelf die het systeem onthulde. Hij ging in op de krachtige specificaties van de nieuwe console, de harde schijf die in de Xbox zelf zat en het feit dat er een mogelijkheid was om een internetkabel aan te sluiten. Het afspelen van diverse soorten media werd niet vergeten. De wereld keek richting Microsoft, de nieuwe speler had een krachtige eerste indruk gemaakt. Toch waren er velen sceptisch. Een PC met een controller, gaat dat wel werken? Tijdens de E3 van datzelfde jaar wist Microsoft hoog in te zetten met de nieuwe console. Ook wist Microsoft daar te vertellen dat ze samen gingen werken met een kleine ontwikkelaar genaamd Bungie. Hun game Halo: Combat Evolved zou de belangrijkste launchtitel voor het systeem moeten worden. Een release op de Mac (Halo werd ooit onthuld door Steve Jobs!) zat er niet meer in. Toch was het pas in 2001 dat Gates samen met Dwayne ‘The Rock’ Johnson het definitieve ontwerp van de Xbox aan de mensheid lieten zien. De Xbox was hier.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Op 14 november 2001 verscheen de Xbox in Amerika. Tijdens de launch bij Toys ‘R’ Us op Times Square kwam niemand minder dan Bill Gates om het apparaat te promoten onder de fans die al een hele tijd in de rij stonden. De zorgen van velen rondom het logge design van het apparaat en de hoge prijs van $299,- leken compleet verdwenen. Binnen drie weken verkocht Microsoft 3 miljoen exemplaren van de Xbox. Het leek erop dat Sony een belangrijke concurrent had gekregen. Halo: Combat Evolved bleek bijzonder interessant te zijn en werd de grootste hit tijdens de launch. Het was de game die de console verkocht. Binnen de eerste maanden werd het spel meer dan een miljoen keer verkocht. Vergeleken met de standaard van tegenwoordig lijkt dit niets te zijn, in 2001 was het genoeg om records te verbreken. Microsoft had een succesvolle eerste stap gezet in de markt. De launch van de Xbox was nog maar het begin.

In februari 2002 verscheen de console in in Japan terwijl wij in Europa tot maart van dat jaar moesten wachten. Hoewel het systeem hier niet zo populair was als in Amerika tijdens de launch, kon Microsoft met trots kijken op een geslaagde periode voor het Xbox-merk. Toch bleek het systeem geen lange adem te hebben. In Japan verkochten er maar 123.000 in de eerste week, de concurrentie van Sony was moordend. Microsoft liep tegen problemen aan. De mindere verkopen in Japan en Europa zorgden ervoor dat de hoge kosten van het creëren van de Xbox niet snel genoeg terug werden verdiend. Er moest iets gebeuren. Daarom werd enkele maanden later de prijs van de Xbox met honderd dollar omlaag gebracht. Het was haast onmogelijk om nog geld te verdienen op het systeem zelf, maar het zorgde ervoor dat meer mensen de Xbox in huis konden halen. Xbox werd een belangrijke naam en de games begonnen steeds beter te verkopen. Xbox werd een grote speler in de consolewars.

De grootste evolutie die Microsoft bracht naar de console, en misschien wel gaming in het algemeen, was Xbox Live. Op de eerste verjaardag van het systeem werd de online service gelanceerd. In november 2002 konden mensen een Xbox Live Starter Kit halen in de winkels waardoor ze verbonden konden worden met het internet om zo tegen iedereen over de gehele wereld te spelen. Daarnaast zorgde de service ervoor dat spelers media konden downloaden in de vorm van trailers, demo’s en updates voor hun gekochte games. In de eerste week sloten zo’n 150.000 gamers zich aan bij de service en Xbox Live was een groot succes. In de jaren die volgden bleef dit cijfer groeien.

Omdat Microsoft wist dat de volgende generatie spelsystemen niet bijzonder ver van ons verwijderd was, begon het in 2003 al aan de ontwikkeling van de Xenon, de werknaam voor de opvolger van de Xbox. Electronic Arts was in datzelfde jaar boos op Microsoft omdat het gamers liet betalen om online te spelen en besloot daarom geen online games naar het platform te brengen. Iets wat een jaar later veranderde. Het probleem met de Xbox bleef echter, nog steeds verloor Microsoft geld op elk verkocht exemplaar. Toch bleef Microsoft geld pompen in de ontwikkeling van de Xenon. Ondertussen werd de originele Xbox niet vergeten. Xbox Live Arcade werd in november 2004 geïntroduceerd om gamers kennis te laten maken met kleine, goedkope games.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Het was Halo 2 die ervoor zorgde dat Xbox opnieuw een naam was waar je niet omheen kon. Met 2.5 verkochte exemplaren op de eerste dag bewees de exclusieve game dat de Xbox de plek was waar je moest zijn. Niet alleen omdat het spel bijzonder goed verkocht, ook omdat Halo 2 de toekomst van Xbox Live liet zien. Met nieuwe functies, zoals een party-systeem, liet het spel mogelijkheden van de service zien die er eerder niet maken. Halo 2 kreeg de meest succesvolle launch ooit in de geschiedenis van een entertainmentproduct. En daar rekenen we film, games en muziek cd’s onder. Halo 2 werd miljoenen uren gespeeld en even leek het alsof iedereen met een Xbox ook Halo 2 had. Toch werkte Microsoft nog verder aan haar volgende product. De ‘Xenon’ zou een jaar later moeten verschijnen…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.