Een wereld zonder Star Wars lijkt ons niet meer voor te stellen. Sinds de release van de eerste film in 1977 is Star Wars een feit. We zien het overal: in films, games, boeken, comics, klederdracht, speelgoed en meer. En toch is alles ontsproten uit het brein van één persoon. Eén persoon die ooit het idee kreeg om een ‘space opera’ te schrijven zoals de series waar hij naar keek toen hij jong was. Dit is George Lucas.
In 1944 werd Lucas geboren. Hij groeide op in een huis in Modesto met zijn drie zussen. Al snel raakte hij gefascineerd door films, televisie en comics. Zijn jeugd bestond dan ook uit het bekijken van (slechte) science fiction-series op tv, het lezen van verhalen en het bedenken van eigen avonturen. In zijn tienerjaren vond hij nieuwe passies: muziek en auto’s. Na wat opleidingen gevolgd te hebben, besloot hij naar de University of Southern California te gaan. De School of Cinematic Arts was, en is nog steeds, een privéschool en is geroemd om zijn leerkrachten; onder andere Alfred Hitchcok heeft er les gegeven.
er zijn geen afbeeldingen gevonden
Op deze filmschool begon Lucas positief op te vallen; zijn studentenfilm THX-1138 4EB won zelfs een prijs. In 1967 lukte het hem om stage te gaan lopen bij de film Finian’s Rainbow. Deze werd geregisseerd door Francis Ford Coppola en met hem wist Lucas een zeer hechte vriendschap op te bouwen. Een vriendschap die zou leiden tot de oprichting van American Zoetrope, een kleine filmmaatschappij waarin nieuw talent de kans zou krijgen om te laten zien waar ze voor stonden. Toen Lucas zijn studentenfilm om aan het zetten was naar een heuse speelfilm onder de naam THX 1138, kwam het bedrijf echter in problemen. Warner Bros. had rondom deze film een deal gesloten met American Zoetrope en vond de film helemaal niets. De studio was erg ontevreden over dat wat Lucas had gemaakt en eiste zelfs een nieuwe versie van de film. De film verscheen toch, maar in een versie waar Lucas het zelf niet mee eens was. Hij was boos op de grote studio die ervoor zorgde dat creatieve ideeën omgezet moesten worden naar ideeën die geld opbrachten. Coppola besloot daarna om zich bezig te gaan houden met The Godfather en Lucas richte zijn eigen studio op; Lucasfilm Ltd..
Onder deze vlag bracht Lucas zijn volgende film uit; American Graffiti. Het betrof een muzikale film over zijn jeugd in Modesto. Het bracht zijn liefde voor films, muziek en auto’s op een toffe manier samen. Toch was het maken van deze film ook niet makkelijk. Uitgever Universal wilde de film wel uitgeven, al moest Lucas voldoen aan een bepaalde voorwaarde: er moest een grote naam verbonden worden aan het project. Lucas greep terug naar zijn oude vriend en verbond Coppola als producent aan de film. American Graffiti werd een hit, en George Lucas werd een gevestigde naam.
er zijn geen afbeeldingen gevonden
De grootste beproeving in zijn carrière moest echter nog komen. De film die na Graffiti zou komen moest deze op alle punten overtreffen. In het diepste geheim was Lucas echter al bezig met het schrijven van een nieuw verhaal. Een verhaal over een boer op een verre planeet, een smokkelaar en een kwaadaardig ruimterijk dat heel het universum in haar grip had. The Star Wars, zoals de eerste versie van de film als titel had, bleek niet veel voeten in de aarde te hebben. Het eeuwenoude verhaal dat opnieuw verteld werd in een modern jasje werd door geen enkele filmstudio opgepikt. Niemand zag er ook maar enige potentie in. Toen Fox dan toch de gok durfde te wagen werd er niets van de film verwacht. The Star Wars zou een film worden die mensen een keer zagen en snel vergaten. Tijdens de deal wist Lucas te eisen dat hij het recht behield op het maken van vervolgen (de film moest minimaal een trilogie worden) en op het uitgeven van merchandise. Aangezien niemand iets in de film zag en merchandising niets opbracht in die tijd, ging Fox akkoord. Star Wars werd de eerste blockbuster ooit en was wereldwijd een gigantische hit. De deal tussen Fox en Lucas maakte van de regisseur één van de machtigste en rijkste mannen in de filmindustrie.
Voor de vervolgdelen op Star Wars (die inmiddels Episode IV: A New Hope was genoemd) liet Lucas de regie aan een ander over. Zelf schreef hij het verhaal en werd hij de producer van de films. Na een probleem met Hollywood na de release van Empire Strikes Back (Lucas kreeg een boete omdat de aftiteling op het einde van de film zat, in plaats van vooraan), keerde Lucas de filmstudios de rug toe en besloot het vanaf nu zelf te doen. Hij had de middelen en door de opbrengsten van de twee Star Wars-films, de merchandise en filmmuziek, het geld ook. Met Return of the Jedi sloot Lucas zijn Star Wars af. Ondertussen was hij met een goede vriend van hem, Steven Spielberg, al bezig met een andere trilogie: Indiana Jones. Ook deze films, waarin een avontuurlijke archeoloog centraal staat, werden gigantische hits. Het special effects bedrijf dat George Lucas opgericht had, Industrial Light and Magic, ILM in het kort, werd de industriestandaard. Met de THX Sound Systems bracht hij een revolutie onder de filmgeluiden en een aparte divisie van ILM genaamd Pixar was ook met leuke ideeën bezig (totdat Lucas deze afdeling verkocht aan Steve Jobs).
er zijn geen afbeeldingen gevonden
Lucas maakte veel andere films. Helaas werden titels als Willow, Howard the Duck en Tucker: The Man and his Dreams nooit zo groot als Indiana Jones en Star Wars. Eind jaren negentig besloot Lucas dan ook om terug te keren naar zijn originele kindje. In 1997 bracht hij speciale edities uit van de drie Star Wars-films en wist hij The Young Indiana Jones Chronicles te gebruiken om te spelen met digitale effecten. Deze kennis werd daarna gebruikt om drie nieuwe Star Wars-films te creëren die zich voor de oude drie afspeelde. Deze ‘prequel trilogy’ is door fans nooit zo liefdevol behandeld als de originele films, maar vormen inmiddels een vast onderdeel in de Saga die Star Wars heet. Ook Indiana Jones kreeg een nieuw deel in de vorm van Kingdom of the Crystal Skull. Ook hier waren fans het vaak niet eens met de keuzes die Lucas had gemaakt, maar het maakte Lucas opnieuw een machtige man in de filmindustrie.
Hoewel hij niet bezig is met de nieuwe Star Wars-films, deze worden gemaakt door ‘vers bloed’, zal Lucas altijd zijn vinger in de pap houden bij de franchise. De laatste jaren is Lucasfilm groter gegaan met Star Wars dan ooit tevoren. Met bioscoopfilms als Star Wars The Clone Wars en twee Clone Wars animatieseries, welke inmiddels opgevolgd zijn door Star Wars Rebels, heeft Star Wars een hele nieuwe doelgroep aangeboord. Kinderen die thuis zitten kunnen avonturen beleven, elke week opnieuw. Lucas heeft Lucasfilm en haar rechten misschien overgedragen aan Disney, maar dit betekent niet dat Lucas klaar is met Star Wars. En maar goed ook. Star Wars is Lucas, Lucas is Star Wars.
In samenwerking met DeathStar.nl