Destiny 2 – Waarom de stilte een goed teken is

Destiny

PlayStation 4 Xbox One
8.9

Sterk

8.3

User Avg

Destiny 2 – Waarom de stilte een goed teken is

Destiny 2 – Waarom de stilte een goed teken is

Eindelijk is er wat nieuws naar buiten gesijpeld over de opvolger van het alweer tweeënhalf jaar geleden verschenen Destiny. De game zou dit jaar nog verschijnen en Bungie zou verder willen gaan op de ingezette cinematische storytelling en, mede door de game toegankelijker te maken, nieuwe spelers willen aantrekken en voormalige spelers willen terugwinnen. Dat echter wel zonder diepte en dus huidige spelers te verliezen. Ze leggen de lat hoog voor zichzelf, en dat is misschien ook wel waarom er nog zo weinig over de Destiny-sequel bekend is. En dat kan wel eens een goed voorteken zijn.

Het vertrek van Bungie uit de warme omgeving van de Microsoft Studios in 2010 sloeg in als een bom. Dat de ontwikkelaar zodoende afscheid nam van de Halo-franchise was sowieso voor de fans, alsook waarschijnlijk voor een groot deel van het personeel, een bittere pil. Niet voor niets bestaat de huidige ‘Halo-studio’ 343 Industries voor een aanzienlijk deel uit oud-medewerkers van Bungie. Door degenen die in dienst bleven en mee verhuisden naar Activision werd omhooggekeken; ze konden eindelijk weer eens iets helemaal van de grond af opnieuw opbouwen. Voor Destiny werd dan ook de nodige tijd uitgetrokken, na jarenlange ontwikkeling zag de game uiteindelijk in september 2014 het levenslicht. Vrijwel direct kwam er echter al de nodige kritiek. Juist op een punt waarin Bungie met de Halo-franchise uitblonk, stelde Destiny erg teleur. Het verhaal in de game had sowieso niet al teveel om het lijf, maar werd ook op een warrige, lastig te volgen wijze verteld.

In de drie grote DLC-pakketten die de jaren na de release verschenen zijn, werd dit nog aardig rechtgetrokken, maar de grote massa gamers die de game in eerste instantie een kans gaf, was toen al afgehaakt. Niet alleen vanwege het gebrek aan storytelling overigens, ook de hoeveelheid content na het uitspelen van het verhaal liet te wensen over. Het kwam neer op veel grinden, iets wat voor consolegamers een redelijk nieuwe ervaring was die niet door iedereen werd gewaardeerd. Ook op gebied van content bracht Bungie middels DLC extra’s, maar zoals gezegd was het kwaad al geschied.

Fanatieke spelers bleven er desondanks wel. Voornamelijk gamers die Destiny in een FireTeam speelden – coöperatief dus – bleven de game trouw en ontdekten dat er na toevoeging van alle DLC een alleraardigst totaalpakket ligt. Misschien wel de game zoals deze in eerste instantie bedoeld was. Vorig jaar kwam via oud-medewerkers van Bungie namelijk een interessant verhaal naar buiten. Een paar maanden voor de release zou uitgever Activision namelijk niet tevreden geweest zijn met de richting die de ontwikkeling van Destiny op ging, vooral op verhalend gebied. Er zou opdracht gegeven zijn om de game volledig om te gooien, wat de gezette vraagtekens bij de storytelling zou verklaren. Het feit dat er zoveel klachten kwamen en Bungie en Activision daar gehoor aan gegeven hebben middels de DLC lijkt in ieder geval aan te geven dat men geleerd heeft van de gemaakte fouten en dat is misschien juist wel de reden dat we nog zo weinig over Destiny 2 weten.

Als je namelijk iets niet moet doen na het maken van een opvolger van een game die (voor de gemiddelde speler) niet aan de verwachtingen voldeed, is het ’t creëren van een hype. GTA komt weg met het maken van een gigahype want het is GTA, voor titels als FIFA en COD geldt hetzelfde. Maar niet voor de nieuwe Destiny. Daarmee moeten namelijk zieltjes (terug)gewonnen gaan worden, en de beste manier om dat te doen is om met een figuurlijke knal te zeggen BAM, hier is onze game, dit is/wordt het en om deze reden(en) is het supercool. Geen hoge verwachtingen scheppen door (misschien wel loze) beloftes te maken, maar je product voor zichzelf laten spreken. Hopelijk is dat precies waar Bungie en Activision momenteel mee bezig zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=YHUCZNjnCGQ

Een ideaal scenario zou zijn als we op de E3 een aankondigingstrailer of -teaser krijgen, de game voor het eerst speelbaar is op de Gamescom (al zal dat naar alle waarschijnlijkheid op de E3 ook al wel het geval zijn) en komt er enkele weken voor de release een (flinke) beta, van waaruit je de geboekte voortgang mee kan nemen naar de volledige game. Het is vooral belangrijk om de drempel om nieuwe of weggelopen spelers kennis te laten maken met Destiny 2 zo laag mogelijk te maken. Dat mensen denken ‘och ja, Bungie. Die verdienen nog wel een kans’ zonder dat ze gelijk veel tijd of geld hoeven te investeren, maar dat die mogelijkheid er wel is als ze willen. Het enige wat Bungie dan nog moet doen is ‘even’ een dijk van een game neerzetten. Ze hebben natuurlijk de basis van de eerste Destiny om op voort te bouwen, er hoeft niet helemaal van scratch opnieuw begonnen te worden. Waarschijnlijk was men voor de release van de eerste Destiny al bezig met de blauwdrukken van het tweede deel en is er simultaan met de DLC voor het eerste deel al hard aan de opvolger gewerkt. Hopelijk weten we over een half jaar meer…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.