Point and click. Het old school genre waarbij, zoals de naam doet vermoeden, er gepoint en geclicked wordt. Niet constant rennen, springen en schieten, maar rustig aan door een level heen lopen en op dingen klikken. Je zou zeggen dat dit in deze tijd niet zou werken, aangezien alles snel en vol met actie moet zitten. Er is echter een uitgever die dit oude genre wel laat werken, Telltale Games. Uiteraard zijn de meeste gamers bekend met één of meerdere games van de uitgever, maar waarom zijn de games van Telltale zo succesvol?
Telltale Games is opgericht in 2004 door drie voormalige LucasArts werknemers. Kevin Bruner, Dan Connors en Troy Molander hebben het bedrijf opgericht met het idee om iets anders te doen dan wat er in die tijd gedaan werd. Waarbij er in die tijd heel veel focus naar gameplay ging, was hun focus juist het verhaal in de games. In 2010 kwamen dan een aantal van de eerste episodische games met bekende namen zoals, CSI, Sam & Max en Tales of Monkey Island. Dit waren nog niet de grote klappers, maar waren succesvolle games waarbij gamers kennis konden maken met het Telltale systeem. In 2012 was er dan het grote succes met seizoen 1 van The Walking Dead. Deze game was een enorm succes en verkocht binnen 20 dagen één miljoen stuks, waarmee de game bovenaan de PlayStation, Xbox en Steam verkooplijsten stond.
Naarmate ik ouder word, merk ik dat het verhaal in games steeds belangrijker voor mij is. Natuurlijk ben ik nog steeds weg van een potje hersenloos knallen, maar vroeger moest er in een game alleen veel actie zitten en dan was het goed genoeg, maar nu verwacht ik toch meer diepgang en een emotionele band met de personages waarmee ik speel. Dat is nou precies wat Telltale zo geweldig doet, het verhaal en de opbouw van de karakters. Het verhaal is gewoon het belangrijkste aspect van de games die Telltale maakt en de keuzes die je zelf kunt maken zorgen ervoor dat je het gevoel hebt dat je echt je eigen verhaal beleefd.
Doordat het verhaal en de personages zo goed neergezet zijn is het gemakkelijk om een persoonlijke connectie te krijgen hiermee, waardoor de keuzes die de games je voorschotelen een extra lading krijgen. Wie van je vrienden ga je redden? Vertel je de waarheid of ga je liegen? Vermoord je iemand wel of niet? Één voor één belangrijke keuzes die moeilijk zijn omdat je meeleeft met de personages en je vaak niet weet wat de gevolgen van jouw keuzes gaan zijn. Wat het vaak nog extra lastig maakt is dat deze belangrijke keuze binnen een bepaald tijdslimiet gemaakt moeten worden. Dit zorgt voor zeer stressvolle situaties, omdat in een zeer korte tijd een afweging gemaakt moet worden wat de gevolgen van je keuzes kunnen zijn. Echter zorgt dit er ook voor dat het tempo in de game blijft en dat je keuzes maakt op basis van je gevoel. Even stiekem googelen naar de gevolgen voordat je een keuze maakt zit er dus niet in.
Naast de geweldige verhalen en karakters is de gameplay in de games zeer solide en toegankelijk voor iedereen. Dankzij de quick time events, waarin je binnen een korte tijd op een bepaalde knop moet drukken of de joystick in een bepaalde richting moet duwen, zit er ook een groot spannings- en actiegehalte in de games. De balans is erg sterk en het tempo zit er in de games goed in waardoor het nooit langdradig of saai wordt. Verder is de grafische stijl van de games ook zeer aangenaam te noemen. De cartoony stijl die gebruikt wordt is mooi en werkt gewoon heel erg goed. Hoewel er regelmatig wel wat glitches in de games zitten wat graphics betreft, is het nooit extreem storend te noemen. Maar dezelfde glitches en bugs die na 7 jaar nog steeds in je game zitten is natuurlijk niet heel erg netjes te noemen.
Wat ook deel uit maakt van het succes van de Telltale games is de samenwerking met bekende series zoals, The Walking Dead, Batman en Game of Thrones. Dit zijn bekende werelden die spelers al kennen en een voorliefde voor hebben. Telltale behandelt deze universums met respect en zorgt dat de bekende stijl van de films of series goed wordt overgebracht naar de games. Hierdoor heeft elke game dan ook een eigen sfeer en worden er verschillende thema’s aangehaald, ondanks dat de gameplay en het systeem van de games hetzelfde zijn.
Telltale weet nu al tijden nieuw leven in het ouderwetse genre te blazen, door de bekende formule zo aan te passen dat het geschikt is voor deze tijd. Het belangrijkste wat ze doen is telkens weer een ijzersterk verhaal neerzetten dat spelers weet mee te nemen en te laten geven om de personages in de game. De kleine bugs en glitches zijn makkelijk door de vingers te zien dankzij de kwaliteit van de rest van de games. Maar, misschien een gek idee, fix die shit is een keertje jongens! Ik weet dat ik in ieder geval telkens weer enthousiast ben als er een nieuwe Telltale game voor de deur staat.