Japan is een land waar ik altijd nog een keer naartoe wil op vakantie. De cultuur en de mensen daar hebben een bepaalde aantrekkingskracht op mij die ik moeilijk kan omschrijven. Ik vind het bijvoorbeeld fascinerend hoe ze daar met vele miljoenen samenleven in een stad als Tokyo. Dat heeft wel iets bijzonders. De Japanse cultuur heeft echter ook wel iets ‘vreemds’ waar ik als Westerling maar weinig van snap. Dat laatste komt goed tot uiting in de game Akiba’s Trip 2 voor de PS Vita.
De subtitel van de game is “Undead & Undressed”. Ja, dat lees je goed. En ik kan je zeggen dat de game bijna net zo bizar is als de subtitel doet vermoeden. Het doel in de game is om de vampiers die je tegen het lijf loopt te ontdoen van hun kleren. Ze kunnen namelijk niet zo goed tegen zonlicht (zoals gebruikelijk bij vampiers) en zullen dus vergaan als je hun lichaam blootstelt aan die heerlijk warme zonnestralen. Voor de Japanners een perfect excuus om de nodige jongens en meisjes in hun ondergoed op het scherm voorbij te laten komen. Voordat je iemand de kleren van het lijf kan scheuren zal je wel wat rake klappen uit moeten delen. Akiba’s Trip 2 is namelijk een beat-‘m-up en dat deel is best aardig uitgewerkt. Je kunt mikken op het hoofd, romp en de benen. En heb je voldoende schade aangericht op een bepaald lichaamsdeel dan krijg je de optie daar de kleren vanaf te trekken. Dit gaat lekker vloeiend en met enkele special moves heb je voldoende afwisseling. Het is niet heel bijzonder, maar gewoon goed uitgewerkt.
https://www.youtube.com/watch?v=UWIVA0nY0t4
Waar wat mij betreft te weinig afwisseling in zit zijn de vele lange gesprekken die je voert in de game. Je bent soms minutenlang door gesprekken aan het klikken waarbij je af en toe een antwoord kan kiezen uit een menu. Die antwoorden zouden invloed moeten hebben op de afloop van de game en hoe de personages in de game over je denken, maar daar heb ik niet veel van gemerkt. De gesprekken voelen dan ook meer als een verplichte onderbreking van de gameplay waar ik al heel snel op uitgekeken was. Er zit wel een fast forward knop in de game om de gesprekken vooruit te kunnen spoelen, maar om het verhaal in de game een beetje te kunnen volgen blijf je daar beter van af. Je wilt natuurlijk wel weten waarom je de kleren van die mensen aftrekt, toch? Door de lange gesprekken heb ik ook het gevoel dat deze game totaal niet past op de Vita. Daar wil je even snel een spelletje op kunnen spelen, maar dat zit er bij Akiba’s Trip 2 niet in. Laat staan dat je dit in het openbaar vervoer gaat spelen. Dan staan de medereizigers je waarschijnlijk toch wel even vreemd aan te kijken als ze je op het scherm iemand zien uitkleden.
De game kwam oorspronkelijk uit voor de PlayStation 3 en is daarna geport naar de Vita. En dat is te merken tijdens de hele game. Om de haverklap krijg je laadschermen voor je neus getoverd die vaak ook nog net even te lang blijven staan. Zo gebeurde het dat ik een laadscherm zag, tien stappen kon lopen in een omgeving en direct alweer het volgende laadscherm in beeld kreeg. Erg jammer, want het haalt je helemaal uit de game. Er wordt ook nooit gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de Vita. De keuzemenuutjes tijdens de gesprekken zijn bijvoorbeeld niet met het touchscreen te bedienen. Dat is natuurlijk geen zwaar minpunt, maar het geeft wel het gevoel dat de programmeurs zich er makkelijk van af hebben gemaakt. Technisch had hier veel meer in gezeten. Grafisch ziet het er dan wel weer prima uit. Vloeiende animaties en kleurrijke omgevingen zorgen dat je er met plezier naar kijkt. Of de halfnaakte figuren daar ook voor zorgen is dan weer een kwestie van smaak.
Ik heb geprobeerd om de game te spelen zonder vooroordelen over de (in mijn ogen) vreemde trekjes van de Japanse cultuur, maar uiteindelijk heb ik er toch geen plezier aan beleefd. De prettige beat-m-up gameplay weegt niet op tegen de ellenlange dialogen en frequente laadschermen. Ik had dan ook vooral een gevoel van frustratie tijdens het gamen en wilde het liefst de Vita naar de andere kant van de kamer gooien. Vind je de Japanse cultuur echt fantastisch dan kan je de PS3 versie overwegen. De rest moet hier heel ver weg van blijven.
[review pros=”+ Vechten gaat soepel” cons=”- Veel laadschermen
– Te lange dialogen
– Niet geschikt voor handheld” score=45]