Ontwikkelaar Level 5 is een Japans powerhouse die ons door de jaren heen grootse klassiekers gegeven heeft zoals Dragon Quest, Ni no Kuni en Professor Layton. De nieuwste handheldgame van hun hand is Attack of the Friday Monsters!, een kleine downloadbare titel die grootsheid liever inruilt voor ingetogen charme.
Attack of the Friday Monsters! A Tokyo Tale maakt deel uit van een reeks kleine Japanse spelletjes die via een download hun weg vinden naar de Westerse markt. Wat je hier dus van mag verwachten, is niet de nieuwe blockbuster van de makers van Layton, maar eerder een origineel kleinood die je voor de bescheiden toegangsprijs van acht euro even onderdompelt in een typische Japanse spelbeleving. Nou hebben games uit het verre Oosten weliswaar ietwat van een hyperkinetische reputatie bij veel Westerse gamers, maar op dat vlak kan ik de sceptici alvast geruststellen. Geen zingende inktvissen met een onderbroek op hun kop of verhalen over paradoxale dimensies in deze download, vooral nostalgie en sfeer. Friday Monsters is een erg simpel, rechtlijnig spelletje qua opzet en mikt vooral op de spelers met het neerzetten van een sfeer.
Die sfeer komt er in de vorm van een slaperig voorstadje van Tokyo in de jaren 70. Het Tokyo van die tijd was nog niet de metropool vol wolkenkrabbers die het tegenwoordig is, en het dorpje waarin je terecht komt voelt dan ook heerlijk ruraal aan. Het is het soort plek waar iedereen elkaar bij naam kent en jij de rol aanneemt van het jongetje Sohto. Een groot deel van het spelletje verken je gewoon het stadje en ga je om met de andere bewoners. Je ouders runnen de stomerij en hebben een dispuut met een restaurant, jij krijgt het aan de stok met de plaatselijke pestkoppen, je hangt wat rond met je vrienden en doet klusjes. Het voelt allemaal wat aan als een gezapig adventure of misschien zelf een erg lichte lifesim, maar dan wel eentje dat baadt in de sfeer van een Japan uit ver vervlogen tijden. Dat levert naar mijn gevoel charmante gameplay op, maar het Tokyo Tale aspect is slechts één kant van het muntje, er zijn uiteraard ook nog de monsters. Sohto en zijn vriendjes zijn werkelijk bezeten van Tokusatsu, monstershows waarbij acteurs in crappy kostuums elke week een robbertje vechten op de buis.
Dit was in het Japan van de jaren 70 de voorloper van de Power Rangers en levert in Attack of the Friday Monsters! de crux van de simpele gameplay op. Sohto en zijn vrienden spelen met Monster Cards de gevechten na uit de shows, doormiddel van een simpel kaartspelletje. Elke kaart toont de sterktes en de zwaktes van een monster en zo speel je dus je kaarten uit in gevechten. Als dit nogal verdacht veel klinkt als blad-steen-schaar, dan komt dat omdat het grotendeels dat ook is. Meer is het eigenlijk niet. Het draait in deze game simpelweg ook niet om de gameplay. Het kaartspelletje is simpel, omdat de kaartspelletjes uit onze jeugd dat gewoon ook waren. Kwartet iemand?
Nee, Attack of the Friday Monsters! mikt niet op diepe gameplay, maar eerder op een nostalgische trip naar een kindertijd waarin je nog kon geloven dat de monsters uit je geliefde tv-serie echt tot leven konden komen en een robbertje uitvechten aan de rand van je stadje. Ik zou het zelfs eerder een interactief verhaal durven te noemen, dan een eigenlijke game omdat het gebrek aan uitdaging ondergeschikt is aan het fijn geschreven avontuur dat je volgt en de fijne sfeer die je ondergaat.
Attack of the Friday Monsters! A Tokyo Tale is geen diepgravende game, maar een korte interactieve vertelling die je een viertal uurtjes verplaatst naar de kindertijd van een Japans jongetje. De knappe visuele uitwerking en het goed geschreven scenario maken het gemakkelijk jezelf even te verliezen in deze spelwereld die zelfs bij ons westerlingen nostalgische gevoelens op kan roepen. Een klein aanradertje.
[review pros=”+ Goed geschreven
+ Zet aan tot het verliezen van jezelf.” cons=”- Gameplay niet diep genoeg?” score=80]