Er zijn van die games die iets nieuws weten te doen. Die iets naar een hoger plan weten te brengen. Batman Arkham Assylum was zo’n game. Niet alleen perfectioneerde de game het superheldengenre, ook liet hij zien dat een licentiegame uit kon groeien tot een topper. Opvolger Arkham City wist zijn voorganger op alle punten te overtreffen en kreeg op GameParty bijna de perfecte score. Gaat Arkham Origins wederom beter worden dan eerdere delen uit de franchise nu een andere ontwikkelaar aan het roer staat?
Wanneer je aan mij vraagt wat de beste nieuwe franchise van de huidige generatie is, dan noem ik de games met Batman in de hoofdrol. Rocksteady wist hoe ze om moest gaan met de geschiedenis van het personage, de sfeer rondom de vleermuisman en hoe het verhaal en de gameplay van voor tot achter interessant bleef. Niet alleen in Arkham Asylum lukte het de ontwikkelaar om Batman volledig tot zijn recht te laten komen, ook in Arkham City, waarin de Dark Knight een open stad onder zijn vleugels had, kwam het personage perfect uit de verf. Met Origins wordt de volgende stap genomen, echter is het niet Rocksteady die deze stap mag zetten.
Volgens de geruchten is Rocksteady bezig met een game voor de next-gen consoles. Of het Arkham 3 gaat worden of toch die illustere Teenage Mutant Ninja Turtles-game is nog onduidelijk. Wel weten we dat Warner Bros. Montreal de batarang voor deze game even over heeft genomen, iets wat resulteert in een prequel. Zoals de naam je al doet vermoeden brengt Arkham Origins je terug naar de begindagen van de Caped Crusader. Vijf jaar voor de gebeurtenissen uit Arkham Asylum voltrekt het nieuwe verhaal zich in Gotham City. Batman is een ervaren crime fighter in het tweede jaar van zijn bestaan. Hij is dus nog niet de gevreesde held die we kennen uit eerdere games. De politie weet nog niet goed wat ze met deze superheld aan moeten. Vecht hij voor het goede of is hij rijp voor Arkham Asylum, het gekkenhuis in de stad? Doordat hij sterker en sneller is dan de gemiddelde boef uit Gotham heeft Batman al flink wat slechteriken weten te stoppen. Maar nu, op een besneeuwde kerstavond, staat hij oog in oog met zijn grootste dreiging tot op heden.
De sadistische crime lord Black Mask heeft een bedrag van vijftig miljoen dollar op het hoofd van de Bat gezet waardoor acht professionele moordenaars achter hem aanzitten. Black Mask is een grote naam in het criminele circuit van Gotham, met zijn rijkdom en bronnen om uit te putten regeert hij de onderwereld door de concurrentie op een bloederige manier uit te schakelen. Zijn masker zorgt ervoor dat zijn identiteit een geheim blijft, waardoor hij gewoon als Roman Sionis, hoofd van Janus Cosmetics, door het leven kan gaan. Ondertussen probeert het Gotham City Police Department, onder leiding van Commissioner Loeb en Captain James Gordon, Batman op te sporen om hem voor het gerecht te krijgen. Dit alles terwijl de misdaadcijfers blijven stijgen. Gotham is opgedeeld in twee segmenten. Zo is er Old Gotham, een gebied vol met lage gebouwen, een winkelcentrum, Penguin’s ‘Final Offer’ (alwaar een illegaal casino, vechtkooien en wapendeals orde van de dag zijn) en sloppenwijken. Niemand weet dat er in de toekomst een grote muur rondom dit gebied gebouwd gaat worden waarna het door het leven gaat als Arkham City. Direct naast dit gebied ligt New Gotham, een moderne metropool gevuld met hoge gebouwen, kantoren en de upper-class onder de inwoners van Gotham. Beide gebieden zijn vannacht het jachtterrein.
Tijdens de presentatie zag ik hoe Batman achter Firefly aanzat terwijl bommen hele stukken van een grote brug behoorlijk wat schade toededen. De toon was meteen gezet. Batman is misschien jonger, maar zijn vechtstijl is ook nu ongeëvenaard. Door de toevoeging van de Electroshock Gaunlets, waardoor Batman zijn handschoenen een korte tijd elektrische stoten kan laten geven, is de prins van het duister gevaarlijker dan ooit. Daardoor zijn de gevechten dit keer net wat uitdagender. Zo kom je vijanden tegen die getraind zijn in verschillende vechtsporten en dragen meer thugs een wapen.
Een flinke klap in het gezicht van de vijand aan de linkerkant, gevolgd door een salto met een landing bovenop een andere. Het combatsysteem weet weer indruk te maken. Met twee knoppen weet de ontwikkelaar Batman te voorzien van gecontroleerde vrijheid tijdens zijn gevechten. Sneeuw valt naar beneden, schemeringen vullen de straat. Een straat waar zeven henchmen bewusteloos liggen met Batman in het midden. Hij staat nog.
Lang duurde de demo helaas niet. Batman vond Firefly maar de bossfight wilde Warner nog even geheim proberen te houden. Minder geheim is de 1 vs 100 mode die tijdens de Duitse beurs aan is gekondigd. Met Batman (of Deathstroke) neem je het op tegen honderd vijanden tegelijk. De groep om je heen groeit en groeit terwijl jij je best doet om iedereen tegen de grond te krijgen. Een flinke opgave, mijn teller stond op 63 toen Deathstroke zijn laatste zuchtje levenskracht verloor.
Grafisch oogde de game haast identiek aan Arkham City. Natuurlijk, de omgeving is dit keer een stuk groter en enkele details zijn wat scherper, maar verwacht visueel geen gigantische stap vooruit. Arkham Origins verschijnt dan ook gewoon nog op de huidige spelsystemen en komt absoluut niet richting de next-gens. Misschien omdat Rocksteady toch echt bezig is met een nieuwe Batman voor de Xbox One en PlayStation 4? Wie weet…
Of deze nieuwe ontwikkelaar het werk van Rocksteady gaat overtreffen? Dat weten we eind oktober wanneer de game in de winkels ligt. Mijn twijfels zijn tijdens het halve uur dat ik de game mocht zien en spelen in ieder geval compleet weg. Batman is in goede handen. Is het al oktober?