Zijn we allemaal schapen? Vinden we het leuk om een oor aan genaaid te worden? Hebben wij zoveel geld te verbrassen dat we het maar weggooien? Zo denken ontwikkelaars soms wel over ons. Tenminste dat gevoel heb ik. Natuurlijk, wij gaan erin mee, dus waarom zou de industrie zich aanpassen? Wanneer zeggen wij eens ‘Het is genoeg zo’? Ik heb het deze keer niet over de DLC of het feit dat ontwikkelaars maar geld van ons blijven vragen. Ik leg de vraag deze keer bij ons neer: de consument. Zijn wij zo dom als dat gedacht wordt, of valt het allemaal wel mee?
Bestellen voor het leven
Ken je dat? Dat je een game zo vet eruit vindt zien aan de hand van cinematische trailers en korte gameplayfragmenten dat je hem direct in je winkelwagen doet? Doe je dat nooit? Een pre-order plaatsen? Dan ben je een stuk wijzer dan vele andere gamers. Veel gamers, waaronder ik, maken zich wel schuldig aan het onbezonnen bestellen van games. Sterker nog: wij zijn zo erg met zijn allen dat The Division op dit moment nummer twee staat als bestverkopende game op Steam. Steam is niet zomaar een platform. Steam is een van de grootste platforms op de PC en daar staat een game die nog niet uit is op nummer twee. Het is haast ondenkbaar, maar zo zijn wij. Achteraf kunnen wij klagen wat we willen als de game tegen blijkt te vallen, maar ondertussen heeft de game al verkocht als warme broodjes. Warme broodjes die nog niet eens gebakken zijn. Zelf maak ik mij hier ook schuldig aan. The Division lijkt mij bijvoorbeeld ontzettend vet, maar ik kijk ook al uit naar Far Cry Primal. Beide games zijn nog niet uitgekomen, maar de PR doet goed zijn werk en ondertussen moet ik mij inhouden om geen bestellingen te plaatsen.
Fanboys, fanboys, fanboys
Welke console heb jij? Of heb jij misschien een monster-PC? Kijk jij neer op de ‘inferieure’ hardware van de Xbox One, of vind jij de PlayStation 4 klinken als een straaljager als het apparaat moet werken? Mensen komen altijd keihard op voor hun platform. Of dit nu een console of PC is, mensen gaan door het stof voor hun merk. Tot op het belachelijke af. Je hebt zonder enige goede reden een hekel aan elke exclusieve titel die niet op jouw platform naar keuze komt, je hebt altijd wel wat aan te merken op de andere platforms en doorgaans zijn je argumenten gebaseerd op… Juist… Niets. Jij wilt gewoon zo graag opkomen voor jouw merk dat je bij de PR kan werken.
Moeten de platformhouders juist ons niet als klant behouden? Wij zijn toch de consument? De klant? Wij hebben toch altijd gelijk? Waarom laten wij dat niet merken? Natuurlijk zijn er per platform voor- en nadelen, maar zo ver als wij soms doorslaan, dat slaat helemaal nergens meer op. Overigens is dit niet alleen met onze gaming-platforms zo, maar bijvoorbeeld ook in de telefoonindustrie: Android vs. Apple is net zo’n kansloze strijd bijvoorbeeld. Of nog een leuke: Battlefield vs. Call of Duty.
Mee met de kudde
Zie jij een game die jou ontzettend vet lijkt, maar niemand heeft ‘m? Of nog waarschijnlijker: iedereen haalt zijn neus ervoor op? Dan kan het zomaar zijn dat je de game niet koopt. Dit is hartstikke zonde natuurlijk. Dit kan er namelijk voor zorgen dat games met een uniek concept uitsterven, puur omdat de meerderheid zegt: die game lijkt mij niets aan. Hierna lees jij een aantal recensies en deze zijn variërend. Hierdoor begin jij nog meer te twijfelen. Uiteindelijk laat jij die unieke game misschien gaan, maar het geld brandt nog steeds in je zakken. Dan koop je toch maar die multiplayergame die al je vrienden ook kopen, ook al denk jij van tevoren ‘Ik weet niet hoeveel plezier ik uit deze game ga halen’. Na een week of twee ben jij uitgekeken op de game en heb jij nog steeds een beetje spijt dat je die andere game niet gekocht hebt. Blijf alsjeblieft je eigen keuzes maken, misschien houden we daardoor wel meer unieke games in ons mooie wereldje!
Voordat je denkt dat ik je beschuldig van het zijn van een schaap, dit is niet zo. Echter hebben wij als consument soms wel schaapachtige trekken. Ik wil mijzelf ook geen schaap noemen, maar af en toe ga ik maar mee met de rest van de kudde. Ik heb meerdere malen games besteld, doordat de PR voor een game zo goed was en mijn omgeving mij ervan overtuigde dat ik de game moest kopen. Af en toe heb ik hier achteraf spijt van gehad. Ga ook niet altijd blind uit van reviews (ook al zijn die van ons natuurlijk ontzettend goed). Blijf alsjeblieft voor jezelf denken en onthoud altijd: de klant is koning.