In welk jaar vond de eerste E3 plaats? Ik zal je een paar hints geven. Het was hetzelfde jaar waarin Pete Sampras en Andre Agassi de beste tennissers ter wereld waren. En het jaar waarin muziekzender TMF het daglicht zag. Nee, weet je het nog niet? We keken dat jaar massaal naar Friends, X-Files, Dragon Ball Z, Baywatch, The Fresh Prince, Home Improvement en gingen naar de bioscoop voor films als Apollo 13, Bad Boys, Braveheart, Toy Story, Heat en The Usual Suspects. Nog niet? Het was het jaar waarin Ajax de Champions League won en de eerste PlayStation een feit was. Oké, nu moet je het weten.
1995, juist. De eerste E3 vond plaats in dat jaar, alhoewel het toen nog Electronic Entertainment Expo heette. In die tijd streden Sega en Nintendo nog om de eerste plek en was nieuwkomer Sony met haar PlayStation nog maar een kleine speler. Sega presenteerde haar Sega Saturn eerder dan de Nintendo 64 en leek daarmee een stap in de goede richting te zetten. En toen Nintendo ook nog met de Virtual Boy kwam (die extreem flopte), zag het er voor Sega wel heel rooskleurig uit. Toch viel de kleine grijze PlayStation in goede aard en we weten allemaal hoe dat voor Sony is afgelopen. De grootste aangekondigde games waren toen Ridge Racer en Virtua Fighter. Ondanks een klein begin, was de beurs een groot succes met zo’n vijftigduizend bezoekers.
er zijn geen afbeeldingen gevonden
De E3 is tot stand gekomen door de Entertainment Software Association (ESA). Zij zijn een organisatie die in het leven is geroepen en gesubsidieerd wordt door bedrijven die belangen hebben in een specifieke bedrijfstak, in dit geval dus games. De ESA verzorgt onder andere de reclame voor deze bedrijven en lobbyt bij investeerders. De E3 is dus eigenlijk een enorm reclamebord voor alle ontwikkelaars en uitgevers van games. Het is wel een exclusief evenement, waarmee wordt bedoeld dat ze alleen mensen toelaten die in die specifieke business zitten. De bekende pers word uitgenodigd en de kleinere jongens moeten via de officiële wegen kenbaar maken dat ze erbij willen zijn. Heel anders dus dan bijvoorbeeld de Gamescom, waar je als publiek zelf naartoe kan.
Het tweede jaar, 1996, luidde een aantal baanbrekende games in waarvan de franchises nu nog bestaan en die we met plezier spelen. Denk aan de eerste Resident Evil. De eerste Crash Bandicoot. Tomb Raider. Starcraft. Final Fantasy VII. En in 1997 deden ze daar nog een schepje bovenop met Half-Life en Metal Gear Solid. En wie herinnert zich de Dreamcast nog? Helaas geen groot succes toen hij in 1999 werd aangekondigd. Daarentegen waren de PlayStation 2 in 2000 en de GameCube en de Xbox in 2001 een stuk succesvoller. 2002: Ratchet & Clank, Kingdom Hearts. 2003: Half-Life 2, Halo 2, de PlayStation Portable. 2004: Nintendo DS. En een demonstratie van de Unreal Engine 3. En in 2005 werd het allemaal weer een stuk interessanter. Waarom? Het was de eerste E3 die op de televisie werd uitgezonden. Waar in het verleden de focus nog heel erg op de industrie zelf lag, leek de aandacht nu eindelijk ook uit te gaan naar de consumenten, tot blijdschap van iedere gamer.
2005 was ook het jaar van de aankondiging van de PlayStation 3, de Xbox 360 en de Nintendo Wii (toen nog onder de codenaam Revolution). De game Alan Wake werd dat jaar overigens ook al vermeld. En dat is eigenlijk bizar, want de oplettende gamer weet dat die game pas in 2010(!) speelbaar was. Dat de E3 vanaf toen werd uitgezonden heeft er naar alle waarschijnlijkheid ook voor gezorgd dat Sony, Microsoft en Nintendo in 2006 hun eerste persconferenties gaven. Zo kwam Bill Gates vertellen dat ze de Xbox Live Arcade service gingen uitbreiden en werden games als Halo 3, Fable II en Gears of War groots aangekondigd. Sony werd vooral herinnerd om hun falende presentatie van eigenlijk alles. De woorden “Giant Enemy Crab” zegt de meesten nog wel iets. Zo niet, dan kun je hier terugvinden hoe de persconferentie van Sony ongeveer ging… En Nintendo was misschien toen nog wel de lachende derde. Hun presentaties zaten prima in elkaar en de Wii werd goed ontvangen. Hun paradepaardjes Mario, Zelda, en Pokémon passeerden allemaal de revue met nieuwe games.
er zijn geen afbeeldingen gevonden
2007 en 2008 waren de slechtste jaren van de E3. De ESA besloot toen namelijk om de beurs te herstructureren vanwege de immense vraag van de exposanten. In de tussentijd was de E3 namelijk uit zijn voegen gegroeid mede doordat ze niet alleen mensen uit de industrie uitnodigden, maar ook de pers in de vorm van bloggers die eigenlijk niet tot de professionelen uit deze industrie behoorden. In deze jaren werden juist die personen en instanties geweigerd en slonk de beurs af van 60.000 bezoekers naar 5.000 bezoekers, mede doordat het geheel veel minder aandacht kreeg. Toch was vooral 2007 een mooi jaar voor ons gamers. We werden getrakteerd op Uncharted, Call of Duty 4, Metal Gear Solid 4, Assassin’s Creed en Super Mario Galaxy. Gelukkig waren de bezoekersaantallen in 2009 weer als vanouds, met ongeveer 40.000 mensen. Dit omdat ze de herstructurering van 2007 volledig van de baan hadden geveegd. Goede zet, ESA.
De komende jaren van 2010 tot en met nu liggen nog vers in onze gedachten, met als hoogtepunten de Wii U aankondiging in 2011, tezamen met de onthullingen van Halo 4, de PlayStation Vita, Skyrim, Uncharted 3, Mass Effect 3 en Bioshock Infinite. En de showcases van de Playstation 4 en de Xbox One in 2013. Dit jaar was ook weer een mooi spektakel. Je hebt de afgelopen dagen behoorlijk wat nieuws voorbij zien komen op GameParty. En wie weet, misschien kijken we over enkele jaren opnieuw met een warm gevoel terug op de E3 van 2014…