Elk jaar kijk ik er weer naar uit. Elk jaar begint het maanden van tevoren weer te kriebelen. De Gamescom is in aantocht. Waar de E3 dit jaar wederom een fantastische beurs was, is het de Gamescom waar we aan de slag gaan met al die toffe titels. De afspraken met diverse ontwikkelaars staan inmiddels in de agenda, het hotel is geboekt en de VIP-tickets voor exclusieve feesten zijn binnen. Op naar Duitsland!
Voor de vijfde keer op rij reis ik met een team af naar Keulen. Ja, de oplettende lezer ziet meteen dat ik de eerste Gamescom compleet gemist heb. Helaas, niets aan te doen. De Games Convention in Leipzig, de voorloper van de Gamescom, heb ik gelukkig nog mee mogen maken, maar deze valt in het niets vergeleken met zijn Keulense broertje. Niet omdat de beurs daar nu zoveel groter is, maar vooral omdat de Gamescom internationaal beter in het zicht ligt. Ontwikkelaars houden aankondigingen achter de hand om ze in Duitsland te tonen aan het publiek. Er zijn compleet nieuwe aankondigingen. Meer dan ooit.
De Gamescom is dan ook flink gegroeid. Misschien zelfs uit zijn eigen voegen. Elk jaar lijkt het weer drukker te worden. Wachtrijen van acht uur (!) voor een potje Battlefield zijn heel normaal. Op het einde van een dag ruik je naar het zweet van zo’n honderdvierendertig personen waar je tegenaan bent gelopen. Maar dat maakt niet uit. Het is de Gamescom!
er zijn geen afbeeldingen gevonden
Maar hoe ziet zo’n Gamescom er nu uit vanuit de ogen van journalisten? Misschien sta je daar niet bij stil wanneer je zelf de beurs hebt bezocht. Staan wij ook in de rij? Rennen we de beurs over om al het nieuws te vinden? Spelen we echt alles? Ik kan je vertellen dat dat niet het geval is. Tijdens de drukke dagen komen we zelfs amper op de beursvloer! Een dag voordat de Gamescom opent is er namelijk een dag waarop alleen pers en retail (personeel van winkels waar games verkocht worden) naar binnen kan. Wachtrijen van maximaal vijf minuten voor een game zijn te overzien. Het is op die dag dat we alles spelen wat we moeten/willen zien zodat we, wanneer de beurs open gaat voor het overige publiek, de massadrukte goed kunnen ontwijken. Maar dat is niet alles wat we daar doen.
Op de eerste dag is er weinig sfeer op de beurs. Gangen zijn leeg, hallen zijn net een beetje gevuld. Het schieten van video is op deze dagen dan ook geen pretje. Het is daarom dat onze cameraman op de drukke dagen wel de vloer op gaat om de sfeerimpressies te filmen. Een stand met tweeduizend mensen oogt natuurlijk leuker dan een stand waar drie man staat. Hij werkt zich met zijn camera door de drukte heen, probeert de mooiste hoeken te vinden en legt alles vast. Een eenzaam klusje. De schrijvers onder ons hebben namelijk hun eigen dingen te doen.
er zijn geen afbeeldingen gevonden
In de weken voor de Gamescom is het voor ons namelijk zaak om afspraken te plannen bij de diverse uitgevers. In een speciaal ingericht gedeelte van de Gamescom, waar het normale publiek niet kan komen, zien wij de games achter gesloten deuren. We krijgen presentaties van de ontwikkelaars, kunnen vragen stellen en spelen de diverse games. Meestal zitten we daar met tien tot vijftien andere journalisten waardoor alles erg relaxed kan gebeuren. Ondertussen pakken we een drankje, eten we wat en gaan we door naar de volgende afspraak. Iets wat soms flink wat gehaast op kan leveren. Omdat we zoveel mogelijk willen zien, om jullie in Nederland op de hoogte te houden van alle laatste games, liggen de afspraken qua tijd niet ver van elkaar af. De afstand die we af moeten leggen tussen de verschillende uitgevers werkt niet altijd mee. En dus zitten we van een uurtje of negen in de ochtend tot zes uur in de avond in de kleine cabines te luisteren naar presentaties. De beurs zelf zien we alleen als we even een uurtje over hebben.
Wanneer de beurs sluit is het echter nog niet klaar voor de aanwezige pers. Snel even ergens een restaurant opzoeken (Farmers is een tip, vraag vooral eens naar de Chili Con Carne!) om daarna verder te werken. Misschien even naar een feest van een ontwikkelaar (dansen, mooie meiden en genoeg te drinken!) maar daarna is het zaak om al onze ervaringen van die dag met jullie te gaan delen. Informatie en spelsessies worden omgezet in previews. Interviews worden uitgeschreven, screenshots worden geüpload. Heel de avond schrijven we artikelen terwijl onze cameraman zijn footage omzet naar een mooie montage. Een flink karwei, een werkje dat tot diep in de nacht door kan gaan. Dit alles zodat jullie een dag later minimaal vijf artikelen en een video terug kunnen vinden op de site. Jawel, we gaan meer coveren dan ooit tevoren.
er zijn geen afbeeldingen gevonden
Wanneer we dan rond een uurtje of half drie eindelijk met ons hoofd het kussen raken in bed, zijn we op. Kapot. Uitgeput. Wetende dat de wekker om half zeven weer gaat om dezelfde taken opnieuw uit te voeren is een gegeven waar we even niet aan denken. Maar toch kijken we er stiekem weer naar uit. Het is de Gamescom. Slapen doen we wanneer we in Nederland zijn. Ik kijk er naar uit.
Blijf GameParty dus goed in de gaten houden tijdens de Gamescom. Niet alleen het team in Duitsland werkt hard om je te voorzien van de nieuwste content, ook de redactie in Nederland gaat zich flink met de beurs bezighouden. Je hoeft dus helemaal niets te missen wanneer je dit jaar niet afreist naar Keulen. Bij GameParty zit je goed.