Het is bijna zover. Later deze maand barst de Gamescom weer uit zijn voegen in de Koelnmesse te Keulen. Vanuit GameParty reizen we uiteraard weer naar de Duitse stad om verslag te doen van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van games. Hoewel de beurs maar enkele dagen open is, is het werk voor de Gamescom al maanden bezig. Daarom, deze ene keer, een achtergrond hoe het er aan toe gaat voor, tijdens en na zo’n beurs.
Want wanneer je denkt dat het werk voor de Gamescom pas begint op het moment dat we Duitsland binnen gaan rijden, heb je het mis. Je kunt er haast niet verder vanaf zitten. Fout. Naar de gevangenis, niet langs start, geen geldbonus. Nee, de begindagen van de Gamescom starten in februari, misschien maart. Ja, een half jaar voordat de beurs van start gaat beginnen we al langzaamaan met het plannen van de beurs. Want, weet je wat het is? Keulen is een fantastische stad. Een stad vol toeristische trekpleisters. En die Gamescom is midden in augustus. Vakantietijd! Keulen zit vol met toeristen. Toeristen die stuk voor stuk hotels boeken. En wanneer je in februari of maart je hotel nog niet hebt geboekt, kan het wel eens zo zijn dat je flink wat meer neer mag leggen voor een slaapplek. Of zelfs, zoals wij in de voorgaande twee jaren hebben moeten doen, uitwijken naar een andere stad. Elke morgen in de file ftw!
Maar zelfs voor het moment dat het hotel geboekt gaat worden (waar we dit jaar trouwens stiekem ook te laat mee waren, maar AirBNB de uitkomst bracht) moet besloten worden welke personen naar de Gamescom gaan. De standaard veteranen, waar ik onder val samen met Harmen gaan eigenlijk sowieso. Cameraman Danny gaat mee om de mooiste shots te creëren. En wie nog meer? Lootjes trekken? Wie heeft interesse? Wie kan een week van huis? Niet iedereen kan zomaar bij zijn andere werk vrij krijgen, of misschien kunnen ze niet mee door andere omstandigheden. Dit jaar gaan we echter met een klein team. Drie mannen. Twee schrijvers en een cameraman. En stiekem komt er later een vrouwelijk persoon bij. Maar daarover zie je tijdens de Gamescom meer.
Het hotel is geboekt. De personen weten wie er gaan. Tickets moeten aangevraagd worden. Als pers zijnde kun je niet binnen met de normale toegangskaarten. Of, nouja, natuurlijk kan dat, maar veel privileges worden je dan ontnomen. Zo kun je het zogenaamde business area niet bezoeken zonder een perspas. En laat in dit gedeelte, afgeschermd voor de overige bezoekers, nu net alle ontwikkelaars samenkomen om hun games te demonstreren. Want weet dit: wanneer ik een week over de Gamescom dwaal, ben ik misschien één of twee uur op de beursvloer. Meer van de Gamescom zelf zie ik niet. Ik hang in het business gedeelte waar ik spreek met ontwikkelaars. Waar ik achter gesloten deuren hun games mag zien. Waar ik interviews kan doen. Maar daar is die pas wel voor nodig. Dus die aanvraag moet gedaan worden. Half mei, check.
Met nog drie maanden te gaan worden er al lichte brainstormsessies gehouden. Wat gaan we doen in Duitsland? Natuurlijk schrijven we over alles wat we tegen gaan komen, maar wat gaan we nog meer doen? Danny gaat mee als cameraman, wat gaat hij filmen? Worden het losse interviews? Gaan we reportages maken? Hebben we een presentatrice nodig? Moeten er nieuwe bumpers gecreëerd worden om de video’s in te leiden? Wat gaan we doen met de podcast? Vorig jaar moesten we steevast een half uur rijden van de beurs uit naar het hotel en namen we de podcast in de auto op. Vers vanaf de Gamescom, meteen in de microfoon. Nu zitten we op zo’n vijf minuten van de Koelnmesse, dus dat idee gaat niet op. Plannen die je maakt voordat je in Duitsland bent, zodat je daar niet alles on the spot moet bedenken en alles veel vloeiender en makkelijker gaat.
Inmiddels is het juni, nog twee maanden voor de beurs gaat beginnen. De E3 is in volle gang en je ziet wat je zoal kunt gaan verwachten in Duitsland. Het duurt dan ook niet lang voordat de eerste uitgevers je gaan mailen en bellen rondom de Gamescom. Die business area waar ik het eerder over had? Die plek met die interviews, demo’s en speelsessies? Daar heb je niets te zoeken wanneer je niet vooraf een afspraak boekt. Mailen, bellen, de agenda’s samen leggen. Als Harmen hier zit, kan ‘ie niet daar zijn, dus moet ik daar heen. Maar wat filmt Danny op dat moment? En is er genoeg looptijd voor Harmen als ‘ie van afspraak X naar afspraak Y moet? Zoals je hieronder kunt zien is dit op momenten best even een puzzel. Een leuke puzzel, maar een lastige. Ontwikkelaars die soms toch hun plannen moeten wijzigen, games die toch niet aanwezig zijn. Of ineens extra games die last-minute toegevoegd worden. Waar pas je ze in?
Het maken van de afspraken neemt weken in beslag en loopt soms letterlijk tot enkele dagen voor vertrek. Afspraken worden verschoven, dingen vallen uit. Er komt een interview bij, waardoor de cameraman misschien toch ineens mee moet, terwijl die eigenlijk ergens anders zat. Hoofdbrekers. Maar, wanneer je uiteindelijk in Keulen bent en iedereen in rust zijn taken kan volgen, weet je dat je je werk goed gedaan hebt. Iedereen is op tijd, daar waar hij of zij wezen moet. De games die we zien zijn interessant, de mensen die we spreken inspirerend. Want hoewel er behoorlijk wat werk voor zo’n beurs gedaan moet worden is het toch elk jaar weer een heerlijke tijd. En vergeet niet dat na de beurs het echte werk voor ons pas begint. GameParty moet gevuld worden met video’s, artikelen en foto’s…
Hoewel we momenteel nog steeds druk in de planningsfase zitten en de Gamescom letterlijk een week van ons verwijderd is, begint de hype toch wel te komen. Ik heb wederom zin om met dit team naar Duitsland te gaan. Om daar niet alleen te genieten van de vele games en toffe hardware, maar ook van de vaste rituelen. Eten bij Farmers, vloeken dat Hooters weg is. Even kijken bij de Duitse Mediamarkt en het raar vinden dat de iPads daar zo vreemd typen door een ander toetsenbord. Schrikken van de lagere prijzen van games, maar ze niet kopen omdat alles Duits ingesproken is. Ja, de Gamescom is elk jaar weer een feestje. Een feestje van een half jaar lang.