Er zijn games die hun medium ontstijgen. Games die verder gaan dan de spellen die we spelen. Denk aan franchises als Assassin’s Creed, waarvan verschillende boeken en comics zijn verschenen. Ook Mass Effect, Gears of War en Warcraft zijn naast hun games op verschillende soorten media te ervaren. Toch zijn er weinig series die zo inzetten op deze ‘Extended Universe’ als dat Halo dat doet.
Het verhaal van Halo is niet klaar wanneer de credits over je scherm rollen. Bungie en 343 Industries maken er steeds weer werk van om het universum uit te breiden met een geschiedenis, een toekomst en vele avonturen die er allemaal stuk voor stuk toe doen. Het maakt het universum een stuk tastbaarder. Een mooie vergelijking is Star Wars. Daar zien we ook dat er buiten de films om door middel van boeken, comics, tv-series, muziek cd’s en speelgoed steeds weer een uitbreiding is gekomen op dat wat we kennen. Het is dezelfde tactiek die de mensen achter Halo toe hebben gepast. In dit artikel kijken we naar de meest opvallende toevoegingen aan het universum.
Inmiddels zijn er dertien boeken verschenen, een collectie met korte geanimeerde verhalen, zes comic series, een graphic novel en een live action film. Daarnaast brengt Ridley Scott later deze week de mini-serie Halo: Nightfall en is Steven Spielberg bezig met een Halo-serie voor tv. Maar we beginnen bij het begin. We lopen op de zaken vooruit. Laten we eens naar de boeken kijken. Stuk voor stuk geschreven door getalenteerde schrijvers om het universum van Halo diepte te geven. The Fall of Reach, het eerste boek dat verscheen en geschreven werd door Eric Nylund, bracht een fascinerende kijk op de training van de Master Chief. Daarnaast is het de eerste introductie met de convenant in het chronologische verhaal. Het boek speelde zich namelijk af voor de avonturen uit de eerste Halo-game. Enkele personages kregen hier een gezicht en bleven belangrijk in de boeken die later verschenen. The Fall of Reach was zo populair dat het een eigen comic serie kreeg en de game Halo: Reach werd op dit boek geïnspireerd.
er zijn geen afbeeldingen gevonden
Het verhaal ging door in boeken zoals The Flood, First Strike, Ghosts of Onyx, Contact Harvest (geschreven door Joseph Staten, de man die de verhalen voor de games ook schreef) en The Cole Protocol. Steeds kregen we weer een blik in het leven van Spartan team Blue en Spartan team Grey. De gevolgen van de avonturen van Master Chief in de games kwamen ruimschoots aan bod. Karen Traviss bracht later de Kilo-Five Trilogy. Een verhaal bestaande uit drie boeken (Glasslands, The Thursday War, Mortal Dictata) waarin personages uit eerdere verhalen werden geïntroduceerd met nieuwe karakters uit Halo 4. In de boeken staan de Spartans zelf centraal. Het leger is geen eendimensionale eenheid. Het programma waarin kinderen bij hun ouders weggehaald worden om onder zware omstandigheden getraind te worden tot Spartans is moreel onverantwoord. Het brengt een zware boodschap. Het is compleet anders dan de Forerunner Saga (Cryptum, Primordium, Silentium) van schrijver Greg Bear. Bear duikt dieper in de geschiedenis van de serie, van tijden voor de games, maar sluit alles netjes aan op Halo 4. Hij verklaart de motivaties van de vijanden in de games. De Forerunner Saga is prachtige science-fiction die duizenden jaren voor de games plaatsvindt. Het zojuist verschenen Broken Circle van John Shirley focust meer op de jaren voor Halo vanuit het oogpunt van de Covenant. De korte verhalen collectie Evolutions brengt alles op sterke wijze samen en geeft net weer meer diepgang in het verhaal. Het gedeelte ‘Human Weakness’ toont het perspectief van Cortana tijdens Halo 2. Haar offer was zeer belangrijk.
Halo Graphic Novel, uitgegeven door Marvel, was een verhalenbundel voorzien van prachtig artwork, waarin verschillende plekken uit het universum belicht werden. Verhalen die beginnen waar de games eindigen, of vertellen wat er tijdens de games precies gebeurde. Zo was het tijdens ‘Breaking Quarantine’ dat we konden zien (en lezen) hoe Sergeant Johnson nu precies aan de Flood is ontsnapt op Instalation 04, ten tijde van Halo: Combat Evolved. Uprising, een eigen comic-serie, volgt de Master Chief in zijn tijd tussen Halo 2 en Halo 3. In andere comics van Marvel, Halo: Blood Line en Halo Helljumper, staan Spartan Black Team en de ODST’s centraal. Marvel was echter niet de enige die de licentie had om samen met Bungie en 343 Industries samen te werken om het universum van Halo uit te diepen. Ook Dark Horse heeft verschillende comics uitgebracht om ons nog meer over Halo te leren. Zo was er Halo 4: Initiation, een verhaallijn die voor de vierde Halo speelde en ons liet zien wat het verhaal van Spartan-IV Commander Sarah Palmer was. In Halo: Escalation volgen we Palmer, Thomas Lasky en andere Spartan-IV’s in een overleg met de Covenant dat uit kan lopen in een nieuwe galactische oorlog. En we mogen natuurlijk de Fall of Reach-comic niet vergeten. Er zijn nog andere kleine verhalen verschenen in diverse comics. En nog steeds verschijnen er nieuwe verhalen. Halo: Escalation is de meest interessant en loopt nog steeds.
er zijn geen afbeeldingen gevonden
Het meest toegankelijke medium echter, is dat van de film. Hoewel er al bijna tien jaar gesproken wordt over een heuse Halo-film, is die nog steeds niet verschenen. Wel zien we Halo op andere manieren op onze tv’s verschijnen. Bijvoorbeeld met Halo: Legends, een collectie die is uitgebracht op DVD en Blu-ray waarin verschillende Japanse anime-studio’s verhalen uit het Halo universum tot leven brachten. Van zeer serieuze verhalen over zelfmoord onder Spartans, tot hilarische momenten met Spartan-1337 (van de makers achter Dragonball Z), Halo: Legends heeft voor iedereen wel wat in huis. Echter, interessanter is Forward Unto Dawn. Een webserie die gratis te zien was tijdens de launch van Halo 4 en inmiddels ook zijn weg naar DVD, Blu-ray en zelfs Netflix heeft gevonden. Het verhaal speelt voor Halo 4 en we zien een aanval van de Covenant op een school waar nieuwe cadetten voor de UNSC opgeleid worden. Uiteraard is er maar één Spartan die ze op tijd kan redden. Toch was het niet de eerste live-action film die gemaakt werd rondom Halo. Die eer ging naar Landfall, een korte film ter promotie van Halo 3, geregisseerd door de man achter films als District 9 en Elysium: Neill Blomkamp.
Met de komst van Halo: The Master Chief Collection geeft 343 Industries ook het startschot voor de nieuwe serie Halo: Nightfall. Grote man achter de serie is Ridley Scott, de regisseur van films zoals Alien, Prometheus en Blade Runner. Hij werkt samen met Sergio Mimica-Gezzan. Hem kennen we weer als regisseur van Battlestar Galactica. In Halo: Nightfall zien we het verhaal van Agent Locke. In het verhaal zien we zijn beproevingen en hoe hij uitgroeit tot de Spartan die hij in Halo 5: Guardians zal gaan zijn. Het zorgt er dus voor dat spelers weten wie Locke is voordat ze met de game aan de slag gaan. Een mooi voorbeeld van het uitbreiden van je universum buiten de games om. Nadat de miniserie voltooid is kunnen we uit gaan kijken naar een heuse tv-serie rondom Halo, gemaakt door niemand minder dan Steven Spielberg. Als er iemand is die ervaring heeft met oorlog en science-fiction, is het Spielberg wel. Hoewel hiervoor de details nog erg schaars zijn, de titel van de serie is zelfs nog niet eens bekend, zal het vast niet heel lang meer duren voordat we vanuit 343 Industries de eerste beelden gaan zien.
er zijn geen afbeeldingen gevonden
Je ziet het. Er is genoeg Halo te ontdekken wanneer je geen controller in je handen hebt. De boeken leveren steevast kwaliteit af. Sterker nog, diverse boeken zijn heuse bestsellers geworden en hebben hierdoor verschillende prijzen gewonnen. Naast deze officiële kanalen is het ook nog steeds mogelijk om dieper in de content van de community te duiken. Het grootste voorbeeld hierin is de webserie Red vs. Blue. Een serie die geheel opgenomen is in de games en je behoorlijk epische, maar hilarische momenten voorschotelt. Sterker nog, deze serie loopt zo goed dat het twaalfde seizoen pasgeleden tot een einde is gekomen. Seizoen dertien is alweer in ontwikkeling.
Het Halo-universum is groter dan de games je doen vermoeden. Hoewel niet alles even serieus is (er is plek voor vrolijke uitstapjes), voegen de verhalen in de boeken, comics en films daadwerkelijk iets toe aan het grotere plaatje. Wanneer je Halo alleen kent door de games die je hebt gespeeld, mis je echt iets. We raden je dan ook aan om je zicht eens te verbreden. Er is meer te ontdekken dan je denkt…