In het gamemoment bespreekt elke maand één redacteur over zijn favoriete herinneringen uit de wereld der computerspellen. Peter-Paul neemt je meer dan twintig jaar terug in de tijd!
Het gamemoment dat ik de rest van mijn leven niet meer zal vergeten, vond lang geleden plaats. We schrijven het jaar 1992. Het jaar dat de consoleoorlog in volle hevigheid was losgebarsten. SEGA en Nintendo bestreden elkaar als leeuwen die op dezelfde prooi uit zijn: de keiharde guldens (ja, toen hadden we nog guldens) van de gamers. De Super Nintendo en de Megadrive van SEGA stonden lijnrecht tegenover elkaar. En dit werd maar al te graag benadrukt in de vele reclame-uitingen van beide bedrijven. Meerdere malen werd elkaar de loef afgestoken met teksten als: “SEGA does what Nintendon´t”. Op de achtergrond van dit schouwspel stond een grote zwarte Japanse reus rustig en behoedzaam toe te kijken. Hij haalde zijn schouders op en maakte zich geen zorgen. Mijn tijd komt nog, dat was het enige wat hij dacht.
Ik heb het hier over de Neo Geo AES en een reus was het letterlijk en figuurlijk. Wanneer je de AES voor de eerste keer ziet, is de kans groot dat je schrikt van de afmetingen. De geweldige joystick is even groot als de gehele console. De beelden die de AES op het scherm tovert, zijn zoveel kleurrijker en scherper dan wanneer je dit bijvoorbeeld vergelijkt met de SNES. De geluidseffecten en de muziek klinken alsof ze uit een andere dimensie afkomstig zijn. Helaas kwam al dit moois tegen een hoge prijs…een zeer hoge prijs!
Allereerst was de AES in 1992 niet zomaar in iedere Nederlandse winkel te koop. Wellicht in een enkele gespecialiseerde gameshop, maar zeker niet in een doorsnee speelgoedwinkel. Ik had het grote geluk om in 1992 al uitgebreid op de AES te mogen spelen. Een goede vriend had geregeld dat hij het apparaat bij een groothandel mocht bestellen. Het gevoel dat ik bij de eerste speelminuten kreeg, is haast onbeschrijfelijk: nog nooit had ik zulke prachtige graphics gezien én met de reusachtige joystick op je schoot voelde je jezelf bij voorbaat al oppermachtig. De reden voor de exclusiviteit kwam grotendeels voort uit de prijs van de console. Voor zo´n 800 gulden mocht je jezelf de gelukkige eigenaar noemen. Met alleen de console was er weinig plezier te beleven, dus een game aanschaffen was een logische vervolgstap. Gelukkig waren de AES games al voor het luttele bedrag van gemiddeld 500 gulden per stuk verkrijgbaar! Je kreeg dan echter wel een kunstwerkje in plaats van alleen een simpele cartridge. Deze was net als alles van de AES groot. Gelukkig zat dit dure stuk(je) plastic met chips en bytes veilig opgeborgen in een enorme plastic box, wat nog het meest leek op een grote videobandhoes. Deze hoezen waren heuse kunstwerken: mooi artwork, kleurrijk en op iedere game stond het aantal megabits (megs) vermeld. Al met al meer dan de moeite waard om in je kast te hebben staan.
Logisch dat ik in die tijd vaak bij die vriend thuis was te vinden. Wie wilde er nu niet op zo´n geweldig apparaat spelen? En hij had er ook nog eens twee geweldige games bij. Ik speelde Samurai Shodown 2 en World Heroes 2 helemaal `kapot` en wat was het genieten. Vooral de Japanse sfeer in Samurai Shodown 2 was geweldig. De originele Japanse stemmen, de muziek, de geluidseffecten en de keuze tussen de verschillende karakters maakten het geheel compleet. De AES staat vooral bekend vanwege de enorme keuze aan fighters, maar wat te denken van de Metal Slug-serie, Last Resort en Blazing Star? Allemaal voorbeelden van games die nu terug te vinden zijn via de verschillende downloadkanalen, zoals XBLA, PSN en de Nintendo Virtual Console. Maar het échte gevoel krijg je pas wanneer je met de originele hardware speelt.
De Neo Geo AES is vandaag de dag nog steeds verkrijgbaar via de welbekende tweedehands sites. De prijzen zijn inmiddels enigszins gezakt ten opzichte van 1992, maar reken nog steeds op een bedrag van rond de 200 – 250 euro voor een console met een joystick erbij. Mocht je de kans krijgen er eentje te bemachtigen, twijfel dan niet, maar pak je kans. Wie weet vertel jij dan over een paar jaar een soortgelijk verhaal als wat ik hierboven heb opgeschreven?