Ik speel nog steeds… de episodische games van Telltale!

Ik speel nog steeds… de episodische games van Telltale!

Ik zal heel eerlijk met je zijn lieve lezer, soms is het best lastig om een game te bedenken voor de ‘Ik speel nog steeds’. Vooral zo tegen het einde van het jaar, wanneer je druk bezig bent met de toppers van dat najaar. Bij mij is dat op dit moment het geval. Final Fantasy XV, Watch Dogs 2, Call of Duty: Infinite Warfare en FIFA 17: allemaal titels die op dit moment mijn aandacht willen. Maar ook allemaal titels die eigenlijk nog net iets te jong zijn om in de ‘ik speel nog steeds te komen’. Toch zijn er afgelopen weken/maanden een aantal games die ik zo tussendoor heb gespeeld. Games waar je makkelijk even een hoofdstukje van tussendoor kunt spelen. Ik heb het over de games van Telltale. Daarom speel ik nog steeds… de episodische games van Telltale!

Telltale heeft inmiddels flink naam gemaakt als het gaat om haar episodische games. Niet op de laatste plaats omdat ze ook echt toffe licenties hebben weten te bemachtigen. Batman, The Walking Dead, Game of Thrones en ga zo nog maar even door. Populaire series die door Telltale in een game-vorm worden gegoten. Hoewel, game-vorm? Voor het grootste gedeelte zijn de games van Telltale meer interactieve verhalen; heel wat anders dan actievolle games als Final Fantasy XV en Call of Duty, maar daarmee niet minder spannend. Je eigen keuzes maken in je favoriete universum, dat klinkt als de droom van iedere fanboy.

https://www.youtube.com/watch?v=Jjb7z7p6T2Q

Het fijne van de games van Telltale is dat je keuzes ook echt gewicht lijken te hebben. Meer dan eens moet je een groot dilemma oplossen. Offer je één hoofdpersoon op? Of neem je de gok en breng je mogelijk meerdere personages in gevaar? Soms dwingen de games je echt tot een duivels dilemma: welke van de twee personages laat je sterven? Zo’n beslissing kan vergaande gevolgen hebben voor de rest van het verhaal. Heb je eenmaal een keuze gemaakt, dan zul je er mee moeten leren leven. Uiterst deprimerend bij tijd en wijlen, maar het zorgt er wel voor dat je goed na gaat denken over de dilemma’s. Hierdoor blijven de games van Telltale zo tof om te spelen.

Het rijtje van games van Telltale is een behoorlijke: Game of Thrones, The Walking Dead, The Wolf Among Us, Batman, Minecraft Story Mode. Ik heb bij Game of Thrones de platina trofee inmiddels binnen, maar een aantal andere games wachten nog steeds om door mij gespeeld te worden. Zo ben ik ergens in het eerste seizoen van the Walking Dead blijven hangen, terwijl ik beide seizoenen in mijn bezit heb. Ook heb ik onlangs in een uitverkoop nog Tales from the Borderlands gekocht, terwijl The Wolf Among Us nog staat te wachten via Games with Gold.

Het mooie aan de games van Telltale is dat ze vaak zo verschillend zijn. Telltale flikt in mijn ogen niet de hele tijd hetzelfde kunstje. Dat bleek wel toen Tales of the Borderlands verscheen. Men vroeg zich af hoe Telltale in godsnaam een game van dezelfde kwaliteit als The Walking Dead kon maken in het Borderlands-universum. The Walking Dead draait namelijk om heftige keuzes en een zeer gevaarlijke wereld. Nu is de wereld van Borderlands op zich ook wel gevaarlijk, maar staat ze altijd garant voor een hoop humor. En toch wisten ze de sfeer van de oorspronkelijke Borderlands-games zeer goed om te zetten in een typische Telltale-game. Opnieuw voelden de keuzes alsof ze belangrijk waren, maar Telltale verloor hierbij de typische Borderlands-humor niet uit het oog. Ik heb nu twee episodes gespeeld van Tales from the Borderlands, en er zijn weinig games die mij ooit zo hebben laten lachen.

Oké, er zijn wel een aantal argumenten te bedenken waarom je de games van Telltale niet altijd zou moeten spelen. Zo laat de studio, als het om het technische aspect van de games gaat op de consoles, wel eens steken vallen. De framerate van de games is bijvoorbeeld niet altijd helemaal in orde. Soms zit er ook een mindere serie bij van Telltale: zo was Back to the Future niet heel erg goed te noemen, en ook Jurrassic Park wil je misschien vergeten. Maar de laatste jaren lijkt er niet meer zo’n misser tussen te zitten: de games scoren altijd goed en hebben bij mij een plekje in mijn hart gekregen.

Ik raad dan ook iedereen aan die nog nooit een Telltale-game heeft gespeeld om het eens te proberen. Als je goed oplet kun je in een digitale uitverkoop vaak voor een tientje een volledig seizoen binnenhalen. De actie mag dan misschien niet zo talrijk zijn als in een Call of Duty of een Battlefield, spannend is het zeker wel. Zie het zo: in plaats van een serie of een film te kijken kan je eens een game van Telltale spelen. Een hoofstuk in een seizoen heb je binnen 2 uur klaar: de tijd waarin je ook een film of twee afleveringen van je favoriete serie kunt kijken. Ik blijf de games van Telltale in ieder geval voorlopig nog wel spelen.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.