Grand Theft Auto. Wat een game. Met z’n prachtige, gigantische stad, vele wagens om in te rijden en toffe verhaallijnen. Maar ook met z’n grove, botte geweld, actievolle momenten en hard taalgebruik. Het is dan ook logisch dat GTA niet voor iedereen is. Maar wat als je nu een stuk onder de leeftijdsgrens ligt en toch zo’n open wereldgame als GTA wil spelen? Dan is daar LEGO City Undercover!
Voordat je zoiets hebt van… die zijn laat met de review… dat is niet zo. Je hebt wel gelijk dat LEGO City Undercover niet de nieuwste game is die je kunt spelen. Het spel kwam in 2013 namelijk al uit voor Nintendo’s Wii U. De mannen en vrouwen achter de game vonden nu echter dat er best wat meer geld verdiend mocht gaan worden met ‘die ene exclusieve LEGO’, dus is het spel nu, drie jaar na het origineel, alsnog uitgebracht op de hedendaagse systemen. Uiteraard met verbeterde graphics, maar in basis is het spel exact hetzelfde gebleven. De campagne, die je zo’n tien tot vijftien uur zal gaan kosten, is pure LEGO-fun zoals je het kent, overgoten in een GTA-jasje, gemixt met heel veel referenties. Dat kan ik best waarderen.
Het verhaal van de game is dan ook een hommage aan veel films en series. Het is onmogelijk om niets te herkennen. Al in de opening wordt een zeer bekende scene uit Titanic nagedaan, iets later komt Morgan Free Man langs en worden er referenties gemaakt naar de gemiddelde politie-flick. En hoewel deze LEGO geen banden heeft met enige licentie, is de game sterk genoeg om op zichzelf te staan. Wat dat betreft is de game net zo relevant als drie jaar geleden. Groot pluspunt is echter wel dat er dit keer wél een coöperatieve mode aanwezig is. Want LEGO speel je liever met je vriend, vriendin, vader of moeder op de bank en niet in je eentje. Dat moest ‘in het Wii U-tijdperk’ helaas wel.
Omdat de game al bestond is speler twee geen compleet nieuw personage. Nee, het is een kopie van hoofdrolspeler Chase McCain. En omdat de originele game geen multiplayer had zal ook niets in de game een tweede speler nodig hebben. Nee, nergens is er een puzzel aanwezig waarbij twee spelers samen moeten werken. Zelfs het ‘ik sta op deze knop en jij op die andere zodat een deur open gaat’-principe is niet aanwezig. Dit is, nee, dit was een singleplayer-game en dat merk je. Speler twee zorgt vooral voor wat extra fun op de bank, qua gameplay is ‘ie niet nodig. Een groot verschil met elke andere LEGO-titel van de laatste jaren.
Klinkt dat negatief? Sorry. Niet de bedoeling. Want LEGO City Undercover is pure fun. De parodie op GTA is zeer geslaagd met een gigantische stad (die je beetje bij beetje groter maakt) en de constante aanwezigheid van de politie. Echter, anders dan in GTA, behoor jij tot de politie. Dit keer ga jij achter de criminelen aan, dit keer ga jij in hot pursuit. Tenminste, op de momenten dat het moet. Het kan zomaar eens zijn dat het verhaal je even in de schoenen van een ander plaatst. Met meer dan honderd verschillende voertuigen kun je gaan en staan waar je wil. En uiteraard mag je zelf mee helpen in het uitbouwen van de stad. LEGO, niet waar? LEGO draait om bouwen. Een brugje hier, een pick-up point daar. Jij vult de stad, maakt de stad groter en belangrijker, je houdt hem veilig.
Waar de game ook verschilt met de versie van de Wii U is een verandering die logisch is. De gamepad van de Wii U is afwezig, dus alles wat op dat scherm gebeurde, moet nu op je TV voltrekken. Geen grote verschillen, maar soms vond ik het ietwat vervelend wanneer ik verplicht naar een gevuld scherm moest kijken om audio te luisteren. Iets waarbij het gamepad-scherm duidelijk gemist wordt. De gameplay valt stil, je beeld vult zich met nutteloze dingen. Een oplossing voor het gemist moest er komen en het is misschien ook de enige oplossing. Maar toch bekruipt me het gevoel dat dit beter had gekund. Grappig is wel dat de communicator in de game duidelijk nog een zwarte Wii U-gamepad is.
Hoewel we hier duidelijk te maken hebben met een open wereld waarin je ‘GTA-style’ doorheen gaat, is de invloed van de ‘normale LEGO’ duidelijk te merken. In de wereld, die dient als een hub, los je misdaden op, ga je de achtervolging aan, sla je mensen in de boeien. Maar om het verhaal verder te laten gaan is het noodzakelijk om verhaalmissies aan te gaan. Deze vervallen in de standaard levels zoals we ze uit de LEGO-games zijn gewend. Je moet een balk vullen met studs, bent op zoek naar een rood blokje, lost puzzels op. De manier waarop de oude gameplay verweven is met de grote wereld is sterk. Het spelen in de wereld geeft je totale vrijheid, zoals je van een dergelijke game gewend bent. Dit terwijl de verhalende missies je afbakenen en een duidelijk doel voor ogen hebben. Van een gigantische speeltuin zonder regels naar een afgebakend stuk level met een rechte lijn naar de finish. Je kunt je uren vermaken in de open wereld. Helemaal wanneer je alles wat vrij te spelen is daadwerkelijk wil hebben, wanneer elke challenge en alle geheimen blootgelegd moeten worden. En uiteraard moet je de verhalende missies meerdere keren doen omdat je de eerste keer gewoonweg niet overal bij kunt. De opzet is als vanouds.
Wat jammer is, is het feit dat de laadtijden je op momenten gigantisch uit de flow van de game kunnen halen. Aangezien we het over een game van drie jaar oud hebben, die grafisch nu ook weer niet zo bizar veel sterker is dan toen, is het jammer dat de laadtijden niet geoptimaliseerd zijn. Dit terwijl de consoles waarop de game nu verschenen is (alsook de PC), flink meer kracht aan boord hebben dan Nintendo’s Wii U. Laadtijden an sich vind ik geen probleem, maar wanneer je dertig tot vijftig seconden naar hetzelfde scherm staart, gaat het plezier er een beetje vanaf.
Wanneer je LEGO City Undercover nooit hebt gespeeld en op zoek bent naar een game waar je flink wat tijd in kunt stoppen, dan kun je hier spreken over een GTA-light waar je behoorlijk wat plezier uit kunt gaan halen. De opzet is tof, het verhaal is leuk en de grappen zijn soms erg sterk. De toevoeging van de coöperatieve stand maakt de game zelfs beter dan dat ‘ie op het originele platform was. Heb je ‘em daar echter al gespeeld, dan raad ik je aan om je geld aan een andere game uit te geven. Er is weinig nieuws te ontdekken.