De LEGO-games zijn niet meer uit het straatbeeld te denken. Van Jurassic World tot Star Wars en van Indiana Jones tot Batman; stuk voor stuk waren de games leuk om te spelen en konden ze rekenen op goede kritieken. Met LEGO Dimensions pakt de ontwikkelaar het anders aan.
Toys to life, het is een genre dat steeds interessanter aan het worden is. Begonnen met Skylanders bracht het jouw gekochte speelgoedpoppetjes tot leven in je games. Disney Infinity wist snel op de boot te springen (en komt binnenkort alweer met een derde deel), maar nu is het ook de wereld van LEGO die kennis gaat maken met speelgoed dat digitaal tot leven gebracht wordt. Op de Gamescom mocht ik voor het eerst kennismaken met deze ‘Dimensions’. Het spel, dat speelde zoals elk ander deel in de franchise, viel meteen op door het bizarre oog voor details vanuit de ontwikkelaar.
er zijn geen afbeeldingen gevonden
Zo speelde ik met het Doctor Who-minifiguurtje en vloog ik in de Tardis (zijn ruimteschip) door de lucht. Echter, mensen die de serie Doctor Who kennen, weten dat meerdere generaties Doctors hun opwachting hebben gehad. Wanneer een Doctor sterft, hergenereert deze in een andere. Dus ook in LEGO Dimensions! Op het moment dat mijn Doctor stierf (gespeeld door William Hartnell), veranderde deze in een flits in de acteur die hem opvolgde (Patrick Troughton). Daarnaast heeft elke Doctor zijn eigen Tardis. Hoewel het schip van buiten veelal hetzelfde blijft, is de binnenkant steeds verschillend. Dus is het bij elke Doctor mogelijk om zijn eigen Tardis te krijgen, inclusief zijn eigen themamuziek uit het jaar dat deze acteur de Doctor speelde. Flink wat extra werk wanneer je weet dat er dertien Doctors aanwezig zijn.
Wat je tijdens het spelen met een toys to life-spel doet, is het figuur op een portaal zetten waarna je deze in het spel tegen gaat komen. Wat ik niet verwacht had, en wat eigenlijk een briljante zet is vanuit de ontwikkelaar, is het feit dat het portaal ervoor gaat zorgen dat je ook buiten het spel om puzzels op gaat lossen. Ik speelde een level uit Portal na in LEGO Dimensions waarin ik, net als in het echte Portal, moest kiezen om door blauwe en oranje portalen te gaan. Interessant is dat de plaatsing van het fysieke poppetje op het portaal hierbij belangrijk was. Stond mijn Gandalf links, dan verdween hij in een blauw gat. Stond ‘ie rechts, dan ging ‘ie door een oranje. Wanneer de Portal-puzzels lastiger worden (je gaat na moeten denken!) en je dus niet alleen in je spel, maar ook daarbuiten je grijze massa in moet zetten, brengt dit een geheel nieuwe ervaring richting het genre.
er zijn geen afbeeldingen gevonden
Ik speelde een klein stukje van het overkoepelende verhaal, maar besloot daarna al snel rond te gaan kijken en met verschillende personages te spelen. In een open wereld (gebaseerd op The LEGO Movie), reed ik in The Batmobile om even later de DeLorean uit Back to the Future aan te doen. Met Scooby Doo zwom ik snel door het water en met Wildstyle sloeg ik alles om me heen kapot. LEGO Dimensions is divers. Enorm divers. Denk aan het samensmelten van werelden zoals Back to the Future, Portal 2, The Simpsons, Doctor Who, Scooby Doo, Jurassic World, DC Comics en LEGO Ninjago. En meer! De mogelijkheden qua combineren zijn dus haast eindeloos. Er zijn veel series verbonden met het LEGO speelgoed, dus de ontwikkelaar heeft een rijke poel om in te dippen.
De vraag die in mijn achterhoofd opkwam was echter; voor wie is deze game? De LEGO-games zijn bedoeld voor kinderen, maar worden veel gespeeld door volwassenen. Kinderen gaan niet de financiële middelen hebben om steeds nieuwe personages te kopen in de winkels om zo nieuwe gebieden te openen. Volwassenen spelen misschien het basisspel, kopen enkele figuren bij, maar ik heb niet het idee dat die echt all out gaan. Aan de andere kant, bij Disney Infinity en Skylanders lukt het ook, maar daar weten spelers vanaf het begin waar ze aan beginnen. De niet wetende LEGO-fan, die de eerdere spellen heeft gespeeld, kan wel eens voor een verrassing komen te staan.
er zijn geen afbeeldingen gevonden
Mocht LEGO Dimensions haar doelgroep weten te bereiken, dan kan ik je vertellen dat de game je een tof avontuur voor gaat schotelen. Elk aspect doet een bepaalde licentie eer aan. Zo kwam er een sloopbal in het Portal-level naar beneden, waar Homer Simpson op zat. De bal knalde hard van links naar rechts, uiteraard waardoor Homer steeds tussen een muur en de bal kwam te zitten, om daarna stil te hangen. Om daarna nog een keer hard tegen de muur te slaan. Exact zoals in The Simpsons Movie het geval was, maar dit keer in een Portal-omgeving. De franchises zullen dus menig fan laten lachen door de herkenning, mits de fan de portemonnee wil trekken om al de figuren aan te schaffen.
Als liefhebber van de LEGO-games beviel Dimensions me opperbest. De manier waarop de franchises samensmelten is sterk en de humor is opnieuw aanwezig. Ik hoop dan ook dat de grote massa dit spel later dit jaar op gaat pakken en dat er meer franchises richting de game gebracht gaan worden. Dat is echter nog toekomstmuziek; we moeten eerst de release even afwachten. Op 29 september is het zover.