Vrijdag 3 maart 2017 was een gedenkwaardige dag voor Nintendo. Met de lancering van de Nintendo Switch bracht het Japanse bedrijf niet alleen een (spirituele) opvolger van de teleurstellende Wii U, maar ook een ten opzichte van de 3DS flink opgevoerde handheld. Het was een gok om een dergelijke hybride console in de markt te zetten, en naast enthousiasme was er dan ook de nodige scepsis. Nu de Switch twee maanden in de winkels ligt, maken we een voorzichtige balans op.
We horen de belofte die Nintendo maakte nog in ons hoofd weergalmen. “Nee, deze keer komen er echt geen tekorten zoals met de Wii. Iedereen die een Nintendo Switch wil zal er een op de dag van lancering kunnen bemachtigen”. In aanloop naar 3 maart leek het ook zo te gaan lopen. Per retailer kwamen mogelijkheden voor pre-orders beschikbaar, soms ook nog in verschillende waves. De ene batch was langer beschikbaar dan de andere, van enkele minuten (Bol.com) tot soms meerdere dagen (Wehkamp). Het had er alle schijn van dat Nintendo gelijk had. In onze directe omgeving leek ook iedereen die per se op launch een Switch wilde hebben, er inderdaad een bemachtigd te hebben.
https://www.youtube.com/watch?v=f5uik5fgIaI&t=20s
Tot we op launch en de weken erna in de winkels keken en de webshops een beetje in de gaten hielden. Consoles die in de schappen belandden waren binnen de kortste keren verkocht en ook voorraden van webshops vlogen er op een moordtempo uit. Of het komt door het meekrijgen van ervaringen van mensen die al een Switch bemachtigd hadden of dat er toch nog genoeg mensen waren en zijn die zo snel mogelijk een Switch in huis willen hebben weten we niet, maar duidelijk mag zijn dat Nintendo’s nieuwe stukje hardware enorm populair is. Populairder dan ook Nintendo zelf dacht: het bedrijf had verwacht en zich voorbereid om twee miljoen exemplaren te verkopen in de eerste twee maanden na release, maar dat zijn er bijna 2.75 miljoen geworden. En dan zijn er getuige de lege schappen dus nog steeds mensen die een Switch willen, maar er nog geen hebben kunnen kopen.
Er zijn wat opstartprobleempjes geweest, waarvan dat met de slecht reagerende linker Joy-Con units veruit het grootste was, maar blijkbaar overheerst de positieve vibe rondom het nieuwe apparaat dat ruimschoots. Van tevoren werd er met enige huivering gekeken naar de wat magere line-up wat launchgames betreft, maar dat lijkt potentiële kopers niet echt af te schrikken. Alleen al The Legend of Zelda: Breath of the Wild lijkt voor iedere Switch-bezitter genoeg reden om de console aan te schaffen; er zijn tot nu toe zelfs meer Switch-versies van Breath of the Wild verkocht dan dat de Nintendo Switch zélf verkocht is. Dat lijkt aan te geven dat mensen die dachten snel over een Switch te kunnen beschikken de game alvast aangeschaft hebben, wat kan betekenen dat de tekorten aan nieuwe consoles nog niet voorbij zijn.
Maar hoe kan het dat het enthousiasme het van de scepsis – die in eerste instantie misschien wel groter leek – gewonnen heeft? Wij denken dat er meerdere oorzaken zijn. Ten eerste lijkt Nintendo een beetje haar mojo – het positieve gevoel rondom het bedrijf – te hervinden. Mensen willen Mario spelen op hun smartphone, denken toch aan fun wanneer ze aan Nintendo denken. Daarnaast zijn met enige regelmaat reclames zichtbaar waarin duidelijk wordt uitgelegd wat de Switch is en kan – iets wat met de Wii U niet zo was. Daarnaast vormt het falen van diezelfde Wii U misschien wel de grootste reden. Doordat die console zo’n (relatief) kleine installed base heeft, is met de releases van Breath of de Wild en inmiddels ook Mario Kart 8 Deluxe een ideaal moment aan het ontstaan om een Switch te kopen voor mensen die geen Wii U hebben.
Helaas weten we wat toekomstige games betreft nog niet heel veel meer dan rond de release van de Switch. Zowel Arms als Splatoon 2 hebben definitieve releasedata gekregen (respectievelijk 16 juni en 21 juli) en we weten natuurlijk dat Super Mario Oddysey eind dit jaar verschijnt, maar verder weten we qua (grote) toekomstige releases nog weinig. Wat third party games betreft zal het geen verrassing, maar voor sommigen misschien wel een kleine teleurstelling zijn dat de nieuwe Call of Duty vooralsnog niet op de Switch lijkt te gaan verschijnen. Wat first party games betreft, heeft Nintendo beloofd op de E3 met meer aankondigingen te komen. Degenen die op een spetterende persconferentie hopen, komen overigens van een koude kermis thuis: de aankondigingen zullen net als vorig jaar gedaan worden in een speciale Nintendo Direct.
We kunnen dus zeggen dat we qua absolute informatie over de toekomst dus nog weinig wijzer zijn, maar dat de consument de Switch in eerste instantie goed op lijkt te pikken. Nintendo heeft, met name in de vorm van de aankondigingen tijdens de E3, helemaal zelf in de hand of de buzz rondom hun nieuwe console van tijdelijke aard is of doorzet richting en in het najaar. Als ze slim zijn pakken ze door en maken ze het voor de early adopters extra waard dat er geïnvesteerd is in de Switch; dan zal ook de interesse van mensen die er geen hebben alleen maar toenemen.