Het feit dat de Nintendo Switch naast een thuisconsole ook een handheld met een touchscreen is, biedt mogelijkheden die andere consoles niet of stukken minder hebben. Het porten van games die populair zijn op de smartphone bijvoorbeeld. Nu kan dat in sommige gevallen niets toevoegend en misschien zelfs lui zijn, maar bij Piczle Lines DX is dat niet het geval.
Weet je nog een paar jaar geleden dat de smartphonegame Flow een bescheiden hit was? In een speelveld met hokjes moest je gekleurde lijnen trekken om een bepaald aantal hokjes met elkaar te verbinden. Klinkt heel simpel en is het in principe ook, maar hoe groter het speelveld, hoe hoger de moeilijkheidsgraad. Piczle Lines DX volgt eenzelfde principe (zie onderstaande video) maar combineert dat dan nog eens met Japanse beeldpuzzels, waardoor iedere opgeloste puzzel een afbeelding vormt.
De ontwikkelaar heeft duidelijk moeite gestopt in de presentatie van de game. Hoewel zeer cheesy zit er zowaar een verhaal in het spel dat op een comic-achtige manier neergezet wordt. Best een aardige toevoeging, al is de gebruikte muziek wel al na twee minuten dodelijk irritant. De menu’s zijn duidelijk, alles oogt aantrekkelijk en nodigt zeker uit om te spelen.
Zoals gezegd is Piczle Lines DX al een tijdje verkrijgbaar voor iOS en Android, waar de game in eerste instantie kosteloos gedownload kan worden. Waarom dan toch 15 euro neerleggen voor de Switch-versie in de eShop? Nou, heel simpel: de content waarvoor je op de mobiele platformen moet betalen krijg je er in deze versie bij. Tel daarbij op dat er in de toekomst nog gratis updates met nieuwe puzzels gaan verschijnen (en voor die vijftien euro heb je er al ruim driehonderd, kan je nagaan) en je hebt een heel mooi totaalpakket aan content voor het bedrag dat je neerlegt.
De moeilijkheidsgraad bouwt zich zowel in de story mode als in de mode waarin je vrij kunt puzzelen geleidelijk op. Waar je in het begin denkt dat je overal zo doorheen wandelt, krab je je naarmate de speelvelden steeds groter worden nog wel eens achter de oren. Doordat de afbeeldingen die je bij elkaar puzzel steeds groter en daardoor ook complexer worden, krijg je ook te maken met langere lijnen om te trekken die bovendien ingewikkelder patronen volgen. Soms heeft dat het nodige gevloek tot gevolg, maar de voldoening wanneer je zo’n puzzel uitspeelt is dan ook natuurlijk des te groter.
Dat spelen van die puzzels is op meerdere manieren mogelijk. Meest vanzelfsprekend is bediening door middel van het touch screen; daar is de game ten slotte voor ontworpen. In tegenstelling tot Voez (ook een port van een mobile game), die alleen maar speelkaar is in handheldmode door middel van het touchscreen, is in Piczle Lines DX ook een mogelijkheid om de game te bedienen met de Joy-Con. Je beweegt een cursor door middel van een van de analoge sticks en selecteert door de ZR-knop ingedrukt te houden. Het werkt, maar is lang niet zo intuïtief als de touchscreen-besturing. In onder andere World of Goo hebben we al gezien dat de Joy-Con ook a la Wii Remote als pointer gebruikt kunnen worden, dat was een fijnere manier van besturen geweest.
Er moet ook wel gezegd worden dat handheld echt de ‘way to play’ is voor deze game. Je gaat niet op je dikke flatscreen puzzels op zitten lossen. Dat is iets om te doen terwijl je op je bank hangt, op vakantie aan het strand zit of, waarschijnlijk op de meeste spelers van toepassing, leuk tijdverdrijf tijdens activiteiten op het kleinste kamertje in je huis.
En daar slaagt Piczle Lines DX dan ook met vlag en wimpel voor. Oké, je moet ervoor betalen tegenover de gratis versie voor je telefoon, maar dan heb je ook vele malen meer content en bovendien de garantie dat er in de toekomst gratis updates met daarin nieuwe puzzels gaan verschijnen. Kijkend naar concurrerende titels had de Joy-Con besturing beter gekund en was het misschien leuk geweest als er een vorm van multiplayer aanwezig was, maar dat doet niks af aan het feit dat deze titel precies doet wat hij moet doen: vele uren vermaak bieden met een groot arsenaal aan puzzels.