The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited Review

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited Review

Drieduizendzevenhonderdvierentachtig uur. Zoveel tijd heb ik in World of Warcraft gestoken. Veruit mijn meest favoriete MMORPG van de laatste tien jaren. Hoewel andere MMO’s, zoals The Lord of the Rings Online en Star Wars The Old Republic me ook behoorlijk wat uren plezier hebben gegeven, komt niets in de buurt van WoW. Maar nu is daar The Elder Scrolls Online, en die kan die plek wel eens in gaan nemen…

Ik heb de PC en Mac-versies van The Elder Scrolls Online aan me voorbij laten gaan. Vanaf het moment dat ik me realiseerde dat deze game ook naar de consoles ging komen, wist ik het zeker; dit spel ging mij bewijzen dat MMO’s ook hier thuis kunnen zijn. De vele menu’s, de handelingen met je muis en de sociale aspecten kunnen inmiddels ook met een controller en een goedwerkende headset. De ontwikkelaar heeft goed mogen beseffen dat een console een heel ander beestje is. Toetsenbord en muis is toch heel anders dan een controller. En het is daarom goed om te zien dat dezelfde ontwikkelaar er genoeg tijd in heeft gestoken om de ervaring van een MMO daadwerkelijk naar de console te brengen. Ik heb genoeg van ‘ESO’ gezien om te weten wat voor game het is. Waar de PC/Mac-versies vooral wat weg lijken te hebben van World of Warcraft en de typische MMO’s, lijkt The Elder Scrolls Online in haar Tamriel Unlimited Edition op de consoles meer op een zusje van Skyrim. En dat is een zeer groot compliment.

Ik haat RPG’s. Letterlijk, ik heb er niets mee. Je maakt mij echt niet blij met een Mass Effect, een Final Fantasy of wat dan ook. Maar ik heb heel veel liefde voor The Elder Scrolls. Skyrim heeft me honderden uren bezig gehouden. Het feit dat deze ervaring nu op mijn Xbox One opnieuw te beleven is (zo ongeveer), in combinatie met vele andere spelers, doet mij smachten naar meer vrije tijd. Hoewel het spel tijdens de launch op momenten niet lekker liep (al was ESO gewoon speelbaar en had ik nooit moeite met het inloggen), is het avontuur inmiddels te spelen zoals het hoort. Sterker nog, het spel voelt zich thuis op de consoles. Het lijkt alsof we een volwaardige consoletitel spelen, terwijl een MMO toch echt thuis hoort op de PC. Complimenten. Het feit dat je niet meer per maand hoeft te betalen is een groot pluspunt. Wanneer je Xbox Live Gold of PlayStation Plus hebt, ben je klaar om te spelen. Iets wat veel spelers over de streep zal trekken om de game ook te gaan proberen.

Ik ga niet te diep in op de gameplay; voor dat aspect verwijs ik je graag door naar onze originele review van de game. Ik ga het met je hebben over de veranderingen die door zijn gevoerd. Omdat er niet maandelijks betaald hoeft te worden, heeft de ontwikkelaar een andere manier gevonden om eventueel toch geld te verdienen aan de game. Je kunt je echte geld kwijt in de zogenaamde ‘Crown Store’. Hier koop je extra’s die je dus met je eigen geld betaalt. Het draait gelukkig wel om extra’s die er niet voor gaan zorgen dat mensen die betalen meer kunnen of beter worden dan de niet betalende spelers. Denk aan speciale mounts, extra kostuums en een buff. Hier had de ontwikkelaar wat mij betreft wat verder in mogen gaan. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om tegen een betaling van ras te wisselen, je uiterlijk te veranderen of wat dan ook. Dit zien we ook in andere MMO’s, zelfs in MMO’s waar je maandelijks voor betaalt (World of Warcraft!). Dus waarom ook hier niet toevoegen? Wat content betreft krijg je dezelfde content die ook aanwezig is in de eerdere versies van het spel. Hier moet bij gemeld worden dat ik nergens bugs tegen ben gekomen en dat de fouten die de PC-versie had tijdens de release, hier afwezig zijn. Het geeft The Elder Scrolls Online echt het gevoel alsof je de opvolger van Skyrim aan het spelen bent.

Het spelen van het spel met een controller maakt de game op momenten beter te spelen dan met een muis en toetsenbord. Zo is het lockpicken makkelijker onder de knie te krijgen nu je feedback krijg in de vorm van een vibratie. Het zorgt ervoor dat lockpicken sneller gaat en jij meer lockpicks over gaat houden. Op andere momenten merk je dat je met een game te maken hebt die vele menu’s onder weinig knoppen heeft moeten stoppen. Sneaken met de rechter knop op je D-pad voelt vreemd, evenals het wisselen van wapens met de linkerknop. Het is een klein smetje op een hele fijne game. Het ontdekken van de gigantische wereld is relaxend, uitdagend en steeds opnieuw spannend. Grote gebieden liggen op je te wachten, gebieden die je nu vanaf de bank kunt ontdekken. Dungeons gaan vloeiender wanneer iedereen zijn zegje doet via een (haast verplichte) headset in plaats van alles in te moeten typen en brengt het spel naar een socialer hoogtepunt dan eerder. Toch is het niet kunnen typen op sommige momenten wel een gemis. Denk aan momenten waarop je een groep samen probeert te stellen. Je kunt moeilijk steeds om je heen blijven schreeuwen dat je LFG doet. Ook tijdens PvP mis je het toetsenbord wel eens. Misschien is het even wennen, door die Drieduizendzevenhonderdvierentachtig in World of Warcraft, maar dat is iets wat de tijd uit moet gaan wijzen.

Er is enorm veel content aanwezig in The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited. Missies, omgevingen, crafting, het gaat je honderden uren bezig kunnen houden. Hoewel niet alles even vloeiend werkt, is dit een hele goede stap voor de MMO als genre. De controller werkt goed genoeg om een groots avontuur als dit voor te schotelen en de combat heb je hierdoor sneller onder de knie. The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited voelt als een broertje van Skyrim, het speelt als Skyrim, en het schreeuwt om de fans van Skyrim. En die zijn er meer dan genoeg te vinden…

[review pros=”+ Spelen met een controller wérkt
+ Voice chat maakt de game meer sociaal
+ Geen maandelijkse kosten” cons=”- Soms is een toetsenbord makkelijk…” score=86]

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.