De laatste dag van het jaar. Een prachtig jaar op gamegebied, want wat hebben we veel toptitels voorbij zien komen. Werp maar eens een blik op de negen voorgaande titels in onze top 10 van dit jaar. Echter kan er maar eentje de winnaar zijn. Onze nummer één van 2018: Red Dead Redemption 2!
Eigenlijk mag het geen hele grote verrassing meer heten. De geschiedenis leert dat in ieder jaar waarin een Rockstar-game verschijnt deze de verkooplijsten domineert. Al jaren ging het gerucht dat de gevierde ontwikkelaar werkte aan een nieuwe Red Dead-titel. De definitieve bevestiging hiervan door middel van een eerste trailer zorgde dan ook voor een enorme stroom enthousiaste reacties. Dat Red Dead Redemption 2 geen sequel was maar juist een prequel zorgde voor een extra verrassing, die overigens ook met open armen ontvangen werd.
Geen John Marston onder de knoppen deze keer (hoewel ‘ie wel prominent in de game aanwezig is) maar Arthur Morgan, net als Marston lid van de Dutch van der Linde-gang. Het is de eerste Rockstar-titel die voor deze generatie consoles ontwikkeld werd (GTA V was natuurlijk een – zij het zeer goed geoptimaliseerde – port van de Xbox 360/PlayStation 3-versie) en dat is aan alles te zien. Mede door de in verhouding met ‘normale’ games enorm lange ontwikkeltijd die Rockstar gebruikt voor haar games, weet de ontwikkelaar beter dan anderen het onderste uit de kan van de hardware te halen. Want geloof me: hoe dit spel eruit ziet op de normale PlayStation 4 (dus niet de Pro) is ongekend. En hoe soepel het spel loopt… Ongekend.
Tijdens het spelen heb ik al vele momenten gehad dat ik even stil ben gaan staan om de in-game omgeving in me op te nemen. De realtime vervormende modder onder je voeten en het soppende geluid daarvan. Het gras en de takken die zachtjes heen en weer wiegen in de wind. De spieren van je paard die je ziet aan- en ontspannen terwijl je aan het paardrijden bent. De vogels en krekels die je hoort tsjirpen terwijl je bovenop een klif uit staat te kijken over de prairie. Het zijn allemaal details die nergens anders zo fantastisch samen kunnen komen als in een game van Rockstar. En zoals gezegd heb ik de game dan nog ‘maar’ gespeeld op een gewone PlayStation 4. Op een PlayStation 4 Pro en al helemaal op een Xbox One X (de versie die er het mooist uitziet) moet dit al helemaal een lust voor het oog zijn.
Anyway, met alleen goede looks ben je er niet natuurlijk. Ik hoor het m’n moeder nog altijd zeggen: schoonheid zit aan de binnenkant. En misschien is Red Dead Redemption 2 aan de binnenkant wel nóg mooier dan aan de buitenkant. Want jongens jongens, wat is er belachelijk veel te doen in dit spel. We kennen de formule van Rockstar inmiddels wel natuurlijk: je bent in een grote open wereld, er zijn een paar rode draden die je kunt volgen en voor de rest is het helemaal ‘up to you’. Naast de hoofdmissies is er een vrachtwagenlading sidequests die je kunt maar niet hoeft te doen, je kunt als je wilt ook uren zoet zijn met alleen maar het verkennen van alle uithoekjes van de digitale speelwereld en je moet ervoor zorgen dat je je personage goed verzorgt. Je moet je health goed houden door bijvoorbeeld goed te eten en ook een heet bad zo nu en dan kan wonderen doen. En wat dacht je van je baard die real-time groeit?
En dan hebben we het alleen nog maar over de singleplayer die de aanschafprijs van zestig euro het al ruim waard maakt. Er wordt ook nog hard gewerkt aan Red Dead Online, de western-equivalent van GTA Online. Momenteel is de online multiplayer van Red Dead Redemption 2 nog in beta, maar het is al wel duidelijk dat Rockstar een zelfde aanpak hanteert als met GTA. Het is niet simpelweg meerdere spelers die in een grote online speeltuin worden gedumpt, er wordt daadwerkelijk meer verhaal verteld in de vorm van nieuwe missies. Hoe het allemaal uit gaat pakken als deze online0mode uit beta is, is natuurlijk nog even afwachten. Echter zijn ook voor deze modus alle goede ingrediënten aanwezig.
En dat maakt Red Dead Redemption 2 tot onze onbetwiste nummer één game van dit jaar. Het is razendknap hoe Rockstar wederom zoveel toffe elementen tot zo’n goed afgewerkt geheel met zo belachelijk veel details gebreid weet te krijgen. GTA mag dan wel qua naam het populairste kindje van Rockstar zijn, maar met Red Dead Redemption 2 leggen ze de lat voor hun onvermijdelijke volgende game wederom hoger. Tot die tijd is het echter verre van een straf om je te vermaken met deze game van het jaar 2018.