Voordat ik écht met dit artikel ga beginnen, even een disclaimer. Hoewel Super Smash Bros. Ultimate ‘slechts’ op nummer 5 van de GameParty top 10 staat, mag je best weten dat ik de nieuwste Smash Bros. bovenaan mijn lijstje had staan. Nog hoger dan Red Dead Redemption, Spider-Man en God of War. Ik had van te voren wel verwacht dat Smash Bros. Ultimate hoog zou komen in mijn lijstje voor 2018. Maar dat de game écht met stip op nummer 1 zou staan, dat was van te voren wellicht wat ambitieus. Dit jaar heb ik met afstand niet zo veel plezier gehad met een game als met Super Smash Bros. Ultimate. Als ik de game niet aan het spelen ben, dan denk ik aan de momenten wanneer ik de game wel kan gaan spelen. Voor wie dat gevoel ook heeft en het liefste nu meteen ook weer gaat spelen, een kleine samenvatting van Smash Bros. Ultimate: het is inderdaad echt de ultieme Smash Bros. Voor diegenen die nog even willen lezen waarom Smash Bros. een van de beste games van dit jaar is, lees dan vooral nog even verder.
De verwachtingen waren hooggespannen toen er een Smash Bros. voor de nintendo Switch werd aangekondigd. Reggie had het voor de officiele aankondiging al een beetje door laten schemeren. Nintendo zou wel gek zijn als er geen Smash Bros. voor de Switch zou komen. Smash Bros. is namelijk eeen van de bestverkopende games op Nintendo-platformen als je naar de afgelopen jaren kijken. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, want Smash Bros. combineert ongeveer alles wat Nintendo tof maakt. Naast geweldige gameplay fungeert de game ook als een soort van game-museum. Personages uit zeer veel verschillende series maken hun opwachting in de game. De afgelopen games kenden ook ontzettend veel trophies die je kon verzamelen: virtuele beeldjes van ongeveer alle game-series die ooit op een Nintendo-console of handheld zijn verschenen. Inclusief uitleg over het desbetreffende personage/item.
Nou heeft Smash Ultimate niet die trophies (maar wel Spirits, maar daarover later meer), maar voor de rest zit ongeveer alles wat ooit in een Smash Bros. game heeft gezeten in Ultimate. Zo zitten alle personages die er ooit in Smash hebben gezeten in Ultimate. Dat betekent bijvoorbeeld de terugkeer van Wolf en Ice Climbers. Maar ook third-party personages als Snake, Sonic en Cloud keren weer terug. Dat is vast geen makkelijke opgave voor Nintendo geweest om al die licenties weer te krijgen. Aan de andere kant: het is Smash, de grootste cross-over die gaming ongeveer kent. Sakurai heeft onlangs nog uitgelegd waar het Smash Bros-logo voor staat: de vier vlakken staan voor de multiplayer voor vier spelers, terwijl het kruis staat voor de cross-over die Smash Bros. is. Het klinkt allemaal zo logisch.
Naast alle personages (waarbij de teller dus onderhand op meer dan zeventig staat) zitten er ook meer dan 100 verschillende stages in de game. Waarbij elk level ook nog drie verschillende versies kent. De game kent meer dan 800 verschillende muzieknummers, en ook nog eens 1300 verschillende Spirits. Deze Spirits zijn in de plaats gekomen van de trophies. Spirits zijn een soort van stickers en kennen bijna allemaal hun eigen soort gevecht om deze Spirit vrij te spelen. Dit gevecht is gebaseerd op het personage wat je vrij probeert te spelen en het is zeer tof om te zien hoe creatief Nintendo hiermee om is gegaan.
Daarmee houdt het overigens niet op qua content. World of Light is een gloednieuwe single-player mode die zo’n 30 uur plezier geeft. Natuurlijk is het ook nog steeds super tof om met je vrienden op de bank een potje Smash te spelen. Dat is ook het mooie aan Smash, de game is makkelijk op te pakken voor iedereen. Maar wil je er echt goed in worden, dan kan de game ook nog eens super diep gaan. Kijk maar eens op YouTube wat de pro’s allemaal kunnen. Of speel eens een potje online. Je zult versteld staan van hoe erg je kont soms geschopt kan worden.
Je snapt mijn conclusie dat Super Smash Bros. Ultimate inderdaad de ultieme Smash Bros. is ondertussen vast wel. De game zit zo ramvol met content dat ik waarschijnlijk over 100 uur nog steeds niet klaar ben met de game. En dan moet de DLC dus nog komen. De game is een grote liefdesbrief aan iedereen die ooit maar iets van gevoelens voor Nintendo heeft gehad. Als je het nog niet gespeeld hebt: doe dat snel. Deze game is het absoluut waard om een Switch voor aan te schaffen.